A A+ A++

Zbliżają się Święta Wielkanocne, które, prócz najważniejszego- religijnego wydźwięku mają też drugi-kulinarny. Święta pachną wielkanocną babą, święconką, żurkiem, mazurkiem i wieloma innymi przysmakami. Czy na przestrzeni lat coś się zmieniło w wielkanocnym gotowaniu ? Wydaje się, że nie…Ale przekonajcie się sami, mamy dla Was przepis na kliszczacki żur od Związku Podhalan Oddziału Górali Kliszczackich w Trzebuni !

Tradycyjny zur kojarzy się z wigilią, ale jadało się go również w okresie postu. Dawniej przed Wielkim Postem wynoszono wszystkie garnki i wieszano na pogródce, patelki chowano do spyrcarni, bo nie wolno było nic skwarzyć ani używać omasty. Poszczono bardzo. Dzisiaj prezentujemy wam jak zrobić zakwas na postny żur, który w drugiej części będzie gotowany z ziemniakami i korpielami. Postne a jakie dobre….

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzełajowcy z medalami!
Następny artykułWspólna akcja RMF FM i straży: Trzeci Sygnał może uratować życie!