Czarne kropki na makaronie mogą budzić podejrzenia, a nawet obawy… Zupełnie niepotrzebnie – jak się okazuje te intrygujące kropeczki są zupełnie naturalne.
Powstają wskutek przemiału pszenicy i nazywane są pstrocinami. Duża ilość pstrocin w makaronie oznacza, że ziarna przed przemiałem nie zostały dobrze oczyszczone.
Stąd też obecność pstrocin na makaronie nie świadczy o tym, że makaron nie nadaje się do spożycia, ale niestety może być dowodem na jego niską jakość – pstrociny mogą oznaczać semolinę złej jakości, nieprawidłowo przeprowadzony proces przemiału czy nawet upośledzenie zboża przez choroby.
Czy to oznacza, że należy unikać makaronu z czarnymi kropkami? Niekoniecznie – jak się okazuje czarne kropki nie wpływają w żaden sposób na smak makaronu, choć bardziej wrażliwi mogą kręcić nosem na taką estetykę makaronu.
Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS