A A+ A++

Czarne kropki na makaronie mogą budzić podejrzenia, a nawet obawy… Zupełnie niepotrzebnie – jak się okazuje te intrygujące kropeczki są zupełnie naturalne.

Powstają wskutek przemiału pszenicy i nazywane są pstrocinami. Duża ilość pstrocin w makaronie oznacza, że ziarna przed przemiałem nie zostały dobrze oczyszczone.

Stąd też obecność pstrocin na makaronie nie świadczy o tym, że makaron nie nadaje się do spożycia, ale niestety może być dowodem na jego niską jakość – pstrociny mogą oznaczać semolinę złej jakości, nieprawidłowo przeprowadzony proces przemiału czy nawet upośledzenie zboża przez choroby.

Czy to oznacza, że należy unikać makaronu z czarnymi kropkami? Niekoniecznie – jak się okazuje czarne kropki nie wpływają w żaden sposób na smak makaronu, choć bardziej wrażliwi mogą kręcić nosem na taką estetykę makaronu.

Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMonika Pawłowska zmieniła polityczne barwy. Internauci są bezlitośni i tworzą MEMY
Następny artykułMarek Suski broni otwartych świątyń: W kościele nikt na nikogo nie pluje