Ponieważ ocalenie od zapomnienia to jeden z celów działania Myślenice iTV, dlatego z wielką przyjemnością przedstawiamy Państwu kolejny artykuł z serii Perły Ziemi Myślenickiej czyli archiwalne spojrzenie na ziemię myślenicką, okiem i piórem Józefa Stanisława Błachuta. Wnętrze restauracji „Kowalska” w Sułkowicach na zdjęciu z lat 70-tych ub. wieku.
Przez miejscowych jej wielbicieli zwana restauracją „Pod Wawrzkiem” posiadała dwa poziomy do obsługi konsumentów. Poziom „dolny” w którym obsługiwano przybywające tu osoby pragnące ugasić swe pragnienie. Poziom „górny” (trzy stopnie wyżej) oddzielany czasami widoczną kotarą służący do obsługi konsumentów zamawiających posiłki tutaj oferowane.
W kuchni restauracji przygotowywano również potrawy, które przewożono do innych barów na terenie gminy. Takie to były ciekawe ówczesne lata.
Zdjęcie nieznanego autora z archiwum kolekcjonerskiego Józefa Stanisława Błachuta.
Józef Stanisław Błachut – rodowity myśleniczanin, fotograf dokumentalista, pasjonat historii miasta oraz losów ludzi z nim związanych. Kolekcjoner starych pocztówek i fotografii Myślenic.
Perły Ziemi Myślenickiej 41/12/2021
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami z naszego regionu subskrybuj nasz kanał:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS