A A+ A++

Ponieważ ocalenie od zapomnienia to jeden z celów działania Myślenice iTV, dlatego z wielką przyjemnością przedstawiamy Państwu kolejny artykuł z serii Perły Ziemi Myślenickiej czyli archiwalne spojrzenie na ziemię myślenicką, okiem i piórem Józefa Stanisława BłachutaWnętrze restauracji „Kowalska” w Sułkowicach na zdjęciu z lat 70-tych ub. wieku.

zdj. nieznanego autora z archiwum kolekcjonerskiego Józefa Stanisława Błachuta

Przez miejscowych jej wielbicieli zwana restauracją „Pod Wawrzkiem” posiadała dwa poziomy do obsługi konsumentów. Poziom „dolny” w którym obsługiwano przybywające tu osoby pragnące ugasić swe pragnienie. Poziom „górny” (trzy stopnie wyżej) oddzielany czasami widoczną kotarą służący do obsługi konsumentów zamawiających posiłki tutaj oferowane.

W kuchni restauracji przygotowywano również potrawy, które przewożono do innych barów na terenie gminy. Takie to były ciekawe ówczesne lata.

Zdjęcie nieznanego autora z archiwum kolekcjonerskiego Józefa Stanisława Błachuta.


Józef Stanisław Błachut 
– rodowity myśleniczanin, fotograf dokumentalista, pasjonat historii miasta oraz losów ludzi z nim związanych. Kolekcjoner starych pocztówek i fotografii Myślenic.

Perły Ziemi Myślenickiej 41/12/2021


Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami z naszego regionu subskrybuj nasz kanał:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŁukasz Wiśniewski: Wiemy, jaką siatkówkę potrafimy grać
Następny artykułOd dzisiaj trwa lockdown. Co trzeba o nim wiedzieć?