A A+ A++

Najprostsze przepisy zazwyczaj są najlepsze. Duszone żeberka to jedno z takich dań. Potrzebujemy: płat żeberek, cebulę, czosnek, mąkę, majeranek, kminek, sól, pieprz, smalec do smażenia.

Żeberka kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na smalcu. Przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną cebule i czosnek oraz kminek i zalewamy wrzątkiem. Mięso dusimy do miękkości, podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Duże, ładne płaty żeberek możemy upiec, a dodane składniki uwypuklą smak tego mięsa. Składniki: płat żeberek, musztarda, keczup, ostra papryka w proszku, ciemny sos sojowy, ocet, cukier, pieprz.

Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy musztardę, keczup i pozostałe składniki. Sos powinien być dość gęsty. Smarujemy nim żeberka i odstawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C, układamy żeberka na blasze i pieczemy około godziny, smarując pozostałą marynatą.

Góralska kwaśnica to zupa bardzo sycąca, a w dodatku pyszna i łatwa do zrobienia. Potrzebne nam będą: żeberka, kiszona kapusta, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, sól i pieprz.

Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy je do garnka razem z kawałkami żeberek, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy, aż mięso lekko zmięknie. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, doprawiamy pieprzem i gotujemy, aż mięso z żeberek będzie odchodzić od kości.

Z grillowanych żeberek słyną przede wszystkim Amerykanie, którzy mają wiele patentów na to danie. Skorzystajmy z ich pomysłów, przygotowując żeberka w ten sposób w domu. Potrzebne nam będą: cienkie płaty żeberek, oliwa z oliwek, czerwone wino, czosnek, cebula, suszony tymianek, sól i pieprz.

Żeberka myjemy i kroimy na kwadraty. Cebule i czosnek siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, wino i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do marynaty żeberka. Marynujemy przez noc, wyjmujemy mięso i grillujemy je 10 minut z każdej strony.

Do wieprzowiny pasują słodkie składniki. O tym wie każdy kucharz. Dlatego wykorzystajmy to połączenie w naszym kolejnym daniu. Składniki: płat żeberek, jabłka, suszone morele, konfitura z żurawiny, papryczka chili, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Żeberka kroimy na kawałki, morele zalewamy wrzątkiem, a gdy napęcznieją, kroimy w paski. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Mięso smarujemy konfiturą, posiekaną chili, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy mięso i owoce, lekko podlewamy wodą i dusimy w piekarniku przez godzinę. Podajemy z ryżem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł„Champion Powiatu Gorlickiego”
Następny artykułUSA: Ropa tanieje po doniesieniach z Międzynarodowej Agencji Energii