Bardzo ważny jest rodzaj ziemniaków. Powinny być one sypkie, nie twarde, łatwe do rozgniecenia. Muszą być, oczywiście, ugotowane do miękkości i dokładnie odparowane. Najlepsze są te, które ugotowaliśmy dzień wcześniej. Mogą być nawet lekko podsuszone.
Ziemniaki najlepiej przecisnąć przez praskę, ale równie dobrze można je zmielić w maszynce. Ważne, byśmy nie pozostawili grudek, musimy uzyskać bardzo gładką masę.
Pozostałymi składnikami kopytek są mąka pszenna i ziemniaczana, jajka, sól i olej. Idealne proporcje to: pół kilograma ziemniaków, pół szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, jedno jajko i jedno żółtko, łyżka oleju i szczypta soli. Zmielone lub przeciśnięte ziemniaki wyrzucamy na blat stołu, na to wysypujemy mąki i sól, lekko zagniatamy, formujemy kopczyk, wbijamy do środka jajka i wlewamy olej.
Wszystko zagniatamy do uzyskania ścisłego ciasta. Formujemy wałek o średnicy mniej więcej trzech centymetrów i odcinamy z niego pod lekkim kątem kluski. Układamy je na desce oprószonej mąką.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je natychmiast i przekładamy na lekko posmarowany masłem półmisek.
Kopytka podajemy przede wszystkim z różnego rodzaju sosami. Idealny jest sos grzybowy, który zrobimy zarówno z grzybów świeżych, jak i suszonych. Świetny jest również sos warzywny, przygotowywany z uduszonych na oliwie, wcześniej startych na tarce takich warzyw jak marchewka, seler czy pietruszka albo pasternak. Możemy też podać kopytka jedynie polane roztopionym masłem lub z usmażoną bułką tartą. Kopytka to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, potrawek i gulaszy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS