A A+ A++

Choć ta zapiekanka ma z tysiąc kalorii, warto raz na jakiś czas się na nią skusić. Przepyszne połączenie ciągnącego się sera i makaronu to doskonały pomysł na rodzinną kolację. Przepis jest szybki i banalnie prosty.

  • 400 g makaronu penne
  • 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 350 g ricotty
  • 150 g startej mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • biały pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, czosnek granulowany
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
  • masło lub oliwa do wysmarowania naczynia
  • Makaron ugotuj al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
  • Naczynie żaroodporne natłuść masłem lub oliwą.
  • w dużej misce wymieszaj ricottę z rozkłóconym jajkiem, dopraw masę pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem i papryką.
  • W naczyniu wyłóż połowę makaronu. Posyp bazylią. Na makaron wyłóż ricottę, posyp mozzarellą i parmezanem.
  • Następnie wyłóż drugą warstwę makaronu, bazylię i sery. Wyrównaj.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInwestycje przeciwpożarowe we wrocławskich szkołach
Następny artykułZygzakiem o 6 rano w kierunku ekspresówki