Przygotowywane w prodiżu potrawy miały swój niepowtarzalny aromat. Nasze mamy i babcie zachwycały się delikatnym, aromatycznym mięsem i ciastami lekkimi jak puszek. Postęp techniki nie oznacza jednak, że smaki dzieciństwa bezpowrotnie odeszły w niepamięć.
Podziel się
To urządzenia, które warto mieć w swojej kuchni (Youtube.com)
Jeśli masz dość przesuszonych potraw i tęsknisz za dawnymi rozwiązaniami kulinarnymi, postaw na kombiwar. To urządzenie, które z powodzeniem zastąpi ci piekarnik, a potrawy przygotowywane w nim będą smakować zupełnie inaczej. Jeśli natomiast pragniesz urządzenia, które daje o wiele większe pole do manewru, wypróbuj multicooker.
Gotowanie światłem
Kombiwar składa się ze szklanej misy o dość sporej pojemności, na którą nakłada się szczelną pokrywę z wmontowaną lampą halogenową i termoobiegiem. Po podłączeniu do prądu, ustawieniu temperatury i timera lampa rozgrzewa powietrze wewnątrz kombiwaru, a termoobieg rozprowadza je po naczyniu, dzięki czemu potrawa podgrzewa się równomiernie. W kombiwarze możesz piec, gotować na parze, dusić, przygotowywać gulasz, a nawet ciasto.
Kombiwar czy piekarnik?
Największym atutem kombiwarów jest ich wielkość. Urządzenia te z jednej strony zajmują niewiele miejsca, co znacznie przyspiesza samo nagrzewanie urządzenia i ułatwia jego rozstawianie na kuchennym blacie. Z drugiej strony jest na tyle duże, by można w nim było przygotować obiad dla kilkuosobowej rodziny. Kombiwary ze specjalnym metalowym kołnierzem, który zwiększa wysokość misy, mogą posłużyć nawet do upieczenia kurczaka w całości.
Kombiwar to również znaczna oszczędność energii w porównaniu do piekarnika. Jeśli mieszkasz samotnie lub tylko ty lubisz pieczone dania i nie chce ci się za każdym razem rozgrzewać całego piekarnika, postaw na gotowanie światłem. Pod względem objętości plasuje się więc pomiędzy kuchenką mikrofalową a piekarnikiem.
Podziel się
Jedno naczynie, w którym przygotujesz wszystko
Multicooker to z kolei urządzenie, które pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, a takie sprzęty w gospodarstwie domowym to prawdziwy skarb. Niepozorny sprzęt z kilkoma wbudowanymi programami pracy może piec, gotować, smażyć, gotować na parze, a nawet pełnić funkcję frytownicy. Wszystko zależy od tego, jakie dodatkowe akcesoria ma na wyposażeniu. Sekret tkwi w równomiernym ogrzewaniu wszystkich ścianek urządzenia, dzięki czemu potrawa przyrządza się błyskawicznie, a specjalna powłoka i dokładne programy zapobiegają przypalaniu i przywieraniu potrawy do garnka.
Samo przygotowywanie posiłku jest bardzo proste. Wystarczy oczyścić i pokroić składniki, wrzucić je do urządzenia, ustawić odpowiedni program i gotowe. Sprzęt sam wyłączy się, gdy wybije jego czas, a funkcja zatrzymywania ciepła sprawi, że jedzenie będzie dłużej nadawać się do spożycia. Jeśli więc nie chcesz czekać z obiadem na spóźnionego członka rodziny, możesz jeść bez obaw, że trzeba będzie coś odgrzewać.
Pamiętaj, że zarówno kombiwary, jak i multicookery możesz kupić w sporo obniżonej cenie dzięki trwającemu właśnie Allegro Black Week. Dodatkowo mając aktywne konto Allegro Smart! możesz liczyć na darmową dostawę. Zakupy możesz robić wszędzie, gdzie masz ze sobą telefon. Wystarczy pobrać intuicyjną aplikację, w której znajdziesz wszystkie najbardziej interesujące produkty.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS