Kasza jaglana jest jednym z najstarszych zbóż uprawnych znanych na całym świecie. Jej nazwa wzięła się z języka prasłowiańskiego , w którym słowo „jagły” oznaczało proso. O jej zaletach pisano już w licznych publikacjach. To nasz polski superfood.
Właściwości odżywcze
Jej sekret tkwi w bogactwie składników mineralnych. Jest jedną z nielicznych kasz o działaniu zasadotwórczym. Dodatkowo ma najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Zawiera również krzemionką, witaminę E oraz lecytynę.
Wspomaga leczenie przeziębienia
Kasza jaglana ma właściwości przeciwwirusowe i wzmacniające odporność organizmu. Rozgrzewa i wysusza nadmiaru śluzu z organizmu. Warto ją jeść podczas przeziębienia czy kataru. Jako ciepłe śniadanie powinna na stałe zagościć w jadłospisie dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, które są narażone na różnorodne infekcje.
Nie zawiera glutenu i wpływa na pracę mózgu
Doskonale sprawdzi się w chorobach układu i jest stosowana w diecie dla chorych na celiakię. Zawiera również lecytynę, która, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga koncentrację i procesy zapamiętywania oraz wspomaga proces przemiany materii. Można podawać ją też niemowlętom jako pierwszy produkt zbożowy.
Doskonała dla uprawiających sport
Daje energię, właściwości detoksykacyjne. Wspomaga budowę i regenerację mięśni. Reguluje także poziom cholesterolu we krwi. Zapobiega miażdżycy.
Klucz do smaku
Źle przyrządzona ma gorzki smak. Kasza jaglana wymaga kilku zabiegów przed ugotowaniem. Można ją uprażyć na patelni lub dobrze wypłukać. Ważny jest także sposób przechowywania, dlatego należy ją kupować od sprawdzonych dostawców.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS