Podpowiadamy, jak należy przechowywać mąkę, kaszę i ryż, aby jak najdłuższej zachowały świeżość. Dzięki tym prostym i sprawdzonym sposobom nie będziesz mieć problemu z molami.
Odpowiednie przechowywanie produktów jest kluczowe, gdy chcemy, aby jak najdłużej zachowały świeżość, wygląd i aromat. Chociaż większość osób zdaje sobie sprawę z ryzyka zalęgnięcia się moli spożywczych, nie każdy wie, że od doboru odpowiednich pojemników będzie zależał smak naszych potraw. W artykule wymieniliśmy sprawdzone sposoby na przechowywanie mąki, ryżu i kaszy.
Jak przechowywać mąkę?
Czynnikami, które niekorzystnie wpływają na jakość mąki są wilgoć oraz wysoka temperatura, która zwiększa ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Mąkę powinno się przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej przesypać ją z opakowana do szczelnie zamykanego szklanego lub plastikowego pojemnika. Mąką typu 450, 500, 550, 750 można przechowywać pięć miesięcy, mąkę pszenną typu 1400, 1850, 2000 trzy miesiące, natomiast mąką żytnią cztery miesiące.
Jak przechowywać kaszę i ryż?
Kasza i ryż również powinny być przechowane w suchym i chłodnym mieszczeniu. Najlepiej przesypać je do szklanego pojemnika. Dobrze, jeżeli będzie on przezroczysty, gdyż dzięki temu zaoszczędzimy czas na szukanie konkretnego rodzaju produktu. Kaszę gryczaną oraz jęczmienną możemy przechowywać dziesięć miesięcy, kaszę manną pięć miesięcy, a ryż maksymalnie sześć miesięcy.
Zobacz także: Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS