Pierogi można przyrządzić na wiele sposobów, ale kluczem do ich idealnego smaku jest bez wątpienia dobry farsz. Przedstawiamy pomysły na różne nadzienia, którymi zaskoczysz znajomych.
Podziel się
Pierogi – sposoby na pyszny farsz (123RF)
Przyrządzenie dobrych pierogów jest prawdziwą sztuką. Ważną rolę odgrywa nie tylko ciasto, ale również farsz, który zadecyduje o ostatecznym smaku naszego dania. W artykule przygotowaliśmy nasze propozycje na rozmaite nadzienia do pierogów zarówno dla zwolenników tradycyjnych smaków, jak i fanów kuchennych eksperymentów.
Farsz do pierogów z grzybami i kapustą
Moczymy nasze grzyby (najlepsze będą grzyby leśne, ale sprawdza się także pieczarki) w ciepłej wodzie przez około godzinę, a następnie odcedzamy je i siekamy drobno. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy siekane grzyby i łyżkę masła. Farsz gotujemy przez około godzinę (aż kapusta stanie się miękka). Kroimy drobno cebulkę, podsmażamy ją na patelni i dodajemy do nadzienia. Gotowy farsz przyprawiamy pieprzem i solą.
Farsz do pierogów z żółtego sera i ziemniaków
Gotujemy ziemniaki, a następnie przepuszczamy je przez praskę. Siekamy pora i cebulę, a następnie podsmażamy nasze warzywa na maśle. Dodajemy ziemniaki do cebuli i pora, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Trzebmy ser na tarce o dużych oczkami. Dodajemy ser do naszego farszu. Całość dokładnie mieszamy.
Farsz do pierogów z pieczarek oraz soczewicy
Gotujemy soczewicę na małym ogniu, tak, aby nie była zbyt miękka. Siekamy cebulkę, a następnie podsmażamy ją na maśle. Dodajemy pieczarki i czekamy, aż płyn odparuje. Mieszamy warzywa z soczewicą, dodajemy pieprz oraz sól.
Farsz do pierogów ruskich
Gotujemy ziemniaki, które następnie dokładnie ubijamy tłuczkiem na purée. Szatkujemy cebulę, którą następnie podsmażamy na maśle. Twaróg dokładnie mielimy w maszynce. Mieszamy masę ziemniaczaną ze zmielonym twarogiem oraz masłem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz do pierogów z suszonymi śliwkami i orzechami
Dokładnie płuczemy suszone śliwki, moczymy je i odsączamy. Następnie siekamy owoce z włoskimi i laskowymi orzechami. Dodajemy odrobinę śmietany tak, aby farsz był zwięzły. Dodajemy miód, szczyptę cynamonu oraz sok z cytryny.
Farsz na pierogi ze szpinakiem
Mrożony szpinak rozmrażamy i odlewamy wodę z glazury. Na rozgrzanej patelni rozgrzewamy masło i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, posiekany koperek, pieprz oraz sól. Całość podgrzewamy nie dłużej niż 5 min, a pod koniec wkruszamy do niego odrobinę sera feta.
Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS