Lekka sałatka w azjatyckim stylu będzie doskonała propozycją na walentynkową kolację. Poza tym krewetki od wieków uchodzą za skuteczny afrodyzjak. Dzięki wysokiej zawartości cynku doskonale poprawiają libido.
- 250 g krewetek tygrysich
- 1 mango (obrane)
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka chili
- kilka liści sałaty
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki soku z cytryny
- kiełki fasoli mung
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- płaska łyżeczka sezamu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- świeża kolendra
- Krewetki marynujemy z czosnkiem, sokiem z limonek, posiekaną papryką chilli oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek.
- Na rozgrzaną patelnie wrzucamy zamarynowane krewetki i smażymy, aż do uzyskania różowo-złocistego koloru. Doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy sezamem.
- W kubku mieszamy ze sobą 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Mango i paprykę kroimy na małe, cienkie kawałki.
- Na talerzu układamy poszarpane liście sałaty, dodajemy pokrojone mango, paprykę oraz usmażone krewetki, polewamy całość oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i dodajemy kiełki według uznania.
- Na koniec posypujemy sałatkę posiekaną kolendrą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS