KUCHNIA | Wczoraj, 10 lutego (12:43)
Ich walory doceniają wegetarianie, bo rośliny strączkowe są dobrą alternatywą dla białka zwierzęcego. W menu osób wszytskojedzących fasola, groch, soja i ciecierzyca pojawiają się zdecydowanie zbyt rzadko. Dlaczego się ich boimy?
1 / 6
Biorąc pod uwagę kryterium ważności, owoce i nasiona roślin strączkowych są dla ludzi po drugim, zaraz po zbożach, źródłem pożywienia roślinnego. Mogą być wykorzystywane w całości, jak na przykład odmiany szparagowe fasoli zwykłej czy cukrowe grochu zwyczajnego, ale najczęściej spożywamy tylko ich nasiona. Niekwestionowanym walorem roślin strączkowych jest wysoka zawartość łatwych do przyswojenia białek, które stanowią od 20 do 42 proc. składu roś … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS