A A+ A++

Kotlety w tym wydaniu zaskoczą domowników, bo z tradycyjnymi mielonymi niewiele mają wspólnego. Są przepyszne, sycące, a z dodatkiem w postaci surówki z kapusty mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie.

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 2 jajka
  • 150 g sera gouda pokrojonego w 8 słupków
  • przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego do panierowania: 2 jajka, bułka tarta
  • Cebule pokroić bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa mielonego.
  • Doprawić solą, pieprzem, cząbrem i przyprawą do mięsa mielonego.
  • Dodać odciśnięte bułki oraz jajka i wszystko wyrobić na gładką masę.
  • Wyrobione mięso podzielić na 8 równych części.
  • Z każdej części mięsa formować płaskie kotlety o prostokątnym kształcie. Na środku układać po 1 kawałku sera i rolować tak jak krokiety, zawijając boki mięsa do środka.
  • Obtaczać w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Te krokieciki będą świetnie smakować z surówką z białej kapusty. Wystarczy posiekać pół główki bardzo drobno i doprawić solą, pieprzem, cukrem, oliwą oraz octem jabłkowym. Po dokładnym wygnieceniu surówki za pomocą dłoni odstawić kapustę do lodówki na minimum pół godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMagazyn EBL: Suzuki Puchar Polski i jak “Szewcu” spotkał Jordana (POLSAT SPORT).Wideo
Następny artykułOficjalne otwarcie sali terapeutycznej w Szkole Podstawowej nr 3 w Słubicach