A A+ A++

Szwedzi piją stosunkowo dużo kawy – statystyczny mieszkaniec tego kraju zużywa około 8 kg ziaren. To całkiem sporo, więc nie dziwi fakt, że Skandynawowie serwują kawę na wiele różnych sposobów.

Jeden z nich jest szczególnie popularny. To kawa parzona z dodatkiem… jajka.

Jak wykonać kawę z jajkiem? Potrzebna jest świeżo zmielona kawa (ok. 2-3 łyżki) i 1 jajko. Roztrzepujemy je dokładnie i wlewamy do zmielonej kawy. W małym rondelku zagotowujemy 1 szklankę wody i dodajemy niecodzienną mieszankę, a po upływie 5 minut wlewamy kolejną szklankę wody i gotujemy napar przez 4 minuty.

Wystarczy przecedzić i szwedzki, rozgrzewający napój gotowy.

Ma duże wartości odżywcze, a dodatkowo syci i wspiera funkcjonowanie wątroby. Zastanawiacie się, czy jajko jest wyczuwalne w kawie? Otóż nie. Kawa z jajkiem jest kremowa, delikatna i bardzo aromatyczna.

Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Nie przekonuje was kawa po skandynawsku? Więc może po wietnamsku?

Kawa w tej wersji przypadnie do gustu łasuchom i amatorom sentymentalnych smaków. Wystarczy 1 żółtko i około 50 ml skondensowanego mleka z puszki (słodzonego). Należy ubić je na puszystą pianę i wyłożyć na świeżo zaparzone espresso.

A was który sposób na kawę z jajkiem przekonuje bardziej?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPołowa skontrolowanych autobusów okazała się niesprawna!
Następny artykułMinister Maląg: Programy społeczne niezagrożone