Im jajko jest bardziej świeże, tym trudniej będzie je obrać po ugotowaniu ze skorupki. Powód jest prozaiczny: błonka pergaminowa, znajdująca się między skorupką a białkiem jajka, zawiera keratynę, która jest najmocniejsza w świeżym jajku. Ma to związek z pH – w świeżym jajku jest kwasowe, a wraz z ulatywaniem z biegiem czasu dwutlenku węgla przez porowatą powierzchnię skorupki, jajko zyskuje odczyn zasadowy.
W jajku świeżym białko mocno wiąże się z keratyną, a obranie jajka ze skorupki sprawia problem. Jak go wyeliminować? Jest jeden, niesamowity sposób, który w internecie bije rekordy popularności, a filmik prezentujący ten sposób obejrzało aż 27 mln osób!
Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety
Wystarczy szklanka wypełniona w ¾ wodą. Umieszczamy w niej ugotowane na twardo jajko w skorupce, nakrywamy dłonią i wstrząsamy mocno szklanką. Potrząsamy nią tak długo, aż wydostanie się ze szklanki cała woda, a skorupka na jajku będzie przypominać strukturą pajęczynę. Teraz wystarczy tylko złapać za jajko i zdecydowanym ruchem ściągnąć całą skorupkę niczym skórę węża.
Gotowe! Idealnie obrane jajko w niespełna 5 sekund. Jeśli nie wierzycie, koniecznie wypróbujcie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS