Domowe pączki z dżemem malinowym mogą śmiało konkurować z pączkami z cukierni. Są wyrośnięte, puszyste i pachnące. Zamiast lukru proponujemy mieszankę cukru i cynamonu, która dodatkowo nadaje niepowtarzalnego aromatu. Zapewniamy, że jak raz wypróbujecie ten przepis, to będziecie do niego wracać regularnie. Nie tylko w czasie karnawału.
- 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży instant
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- Olej roślinny do smażenia
- 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1/4 łyżeczki cynamonu do posypania
- 1/2 szklanki gęstego dżemu malinowego
- Mleko, drożdże, cukier i jajka połącz w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i wymieszaj ręką lub mikserem z hakiem do ciasta.
- Stopniowo dodawaj masło, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz miksera, ugniataj nim ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, tj. przez około 5 minut. Jeśli robisz to ręką, mieszaj aż do momentu, gdy zacznie to sprawiać trudność.
- Przełóż ciasto na lekko posypany mąką blat i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozprowadź niewielką ilość oleju w misce i umieść w niej ciasto, a następnie przykryj miskę folią do żywności. Pozostaw ciasto do rośnięcia na min. 2 godziny. Możesz też pozostawić je na noc.
- Wyjmij wyrośnięte ciasto i połóż je na blacie lekko posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm.
- Używając foremki, wytnij 12 jednakowych pączków. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj blachę folią do żywności i pozwól pączkom rosnąć przez 45 minut, jeśli ciasto było w temperaturze pokojowej lub przez 1 godzinę, jeśli było przetrzymywane w lodówce.
- W głębokim garnku rozgrzej olej (powinien wypełniać garnek do poziomu ok. 8 cm) do 180 stopni (użyj termometru).
- Wyłóż blachę papierowymi ręcznikami i postaw na niej stojak do chłodzenia.
- Pączki wkładaj do oleju za pomocą łyżki durszlakowej.
- Włóż jak najwięcej pączków na raz, ale pamiętaj też, aby pozostało między nimi ok. 3 cm wolnej przestrzeni.
- Smaż je przez około 4 minuty, a następnie przekręć na drugą stronę i smaż przez następne 4 minuty.
- Używając łyżki durszlakowej, wyjmij pączki z oleju i przełóż na stojak do chłodzenia, aby odciekły.
- Następnie, kiedy będą jeszcze ciepłe, zanurz je w posypce z cukru i cynamonu, a potem odłóż znów na stojak do wystygnięcia.
- Napełnij pączki dżemem, każdy ok. 2 łyżeczkami (użyj końcówki do pączków lub eclerów).
- Pączki najlepiej smakują tego samego dnia, którego są przygotowywane.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS