A A+ A++

oprac. Katarzyna Gileta

4 godziny temu

Rolada z piersi indyka nadziewana ziołami i żółtym serem. Można ją podać na ciepło z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub na zimno jako wędlinę.

Oceń jako pierwszy:

Rolada z indyka z ziołowym farszem

123RF

Składniki

  • 800 g piersi z indyka
  • 2 cebule
  • po 50 g świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, szczypiorku i natki pietruszki (można zastąpić suszonymi ziołami namoczonymi w niewielkiej ilości wody lub ziołami mrożonymi)
  • 2 ząbki czosnku (lub łyżka czosnku)
  • 150 g startego sera żółtego
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • olej
  • szklanka białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • szklanka bulionu
  • 4 łyżki śmietany

Przepis

  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Zioła opłukać, osączyć i posiekać (lub namoczyć suszone zioła w niewielkiej ilości wody).
  • Czosnek posiekać w drobną kostkę. Ser wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, ziołami i czosnkiem.
  • Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Mięso opłukać, osuszyć i rozkroić tak, aby powstał duży, płaski płat mięsa (lub rozklepać tłuczkiem przez złożoną kilkakrotnie folię spożywczą).
  • Masą ziołowo-serową posmarować mięso i zrolować. Roladą obwiązać nicią bawełnianą i oprószyć solą i pieprzem.
  • Olej rozgrzać w brytfannie i obsmażyć na nim mięso. Wlać wino oraz bulion i całość gotować na wolnym ogniu około godziny.
  • Gdy rolada będzie już gotowa, wyjąć ją z brytfanny,a sos zaklepać śmietaną i dokładnie wymieszać. Roladę pozbawić nici i pokroić w plastry. Podawać z sosem.

Przepis dodał użytkownik kluki1

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rolada z indyka z ziołowym farszem

d303ozf

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

    Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • Zupa z zielonej soczewicy

    Zupa z zielonej soczewicy

d303ozf

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

    Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

  •  Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

    Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

    Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

  • Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

    Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

Zobacz więcej: Rolada

  • Rolada drobiowa. Wypróbuj zamiast sklepowej wędliny

    Rolada drobiowa. Wypróbuj zamiast sklepowej wędliny

  • schab pieczony

    Pieczeń wieprzowa z aromatycznym nadzieniem

  • Rolada z indyka ze szpinakiem i szynką

    Rolada z indyka ze szpinakiem i szynką

  • Grillowana rolada z kurczaka, z cukinią i brązowymi pieczarkami

    Grillowana rolada z kurczaka, z cukinią i brązowymi pieczarkami

  • Polędwiczka wieprzowa z kurkami

    Polędwiczka wieprzowa z kurkami

  • Mięsna rolada z cukinią

    Mięsna rolada z cukinią

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

    Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

  • Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

    Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

  • Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

    Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

  • Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

    Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

  • Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

    Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

    Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

  • Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni

    Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni

  • Mirabelkowy chutney do mięs. Aromatyczny i prosty do zrobienia

    Mirabelkowy chutney do mięs. Aromatyczny i prosty do zrobienia

  • Pikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąska

    Pikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąska

  • Domowe mięsne przetwory w słoikach

    Domowe mięsne przetwory w słoikach

  • Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

    Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

  •  Łopatka wieprzowa długo pieczona

    Łopatka wieprzowa długo pieczona

  • Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika

    Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika

  • Najlepszy zapiekany makaron z serem. Obiad palce lizać!

    Najlepszy zapiekany makaron z serem. Obiad palce lizać!

  • Pizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje

    Pizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje

  • Pyszna przekąska z piekarnika. Francuskie roladki z parówką i serem

    Pyszna przekąska z piekarnika. Francuskie roladki z parówką i serem

  • Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku

    Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku

  • Kremowa zupa z kukurydzy z nachosami

    Kremowa zupa z kukurydzy z nachosami

Zobacz więcej: Indyk

  • Soczysta pieczeń z mielonego mięsa

    Soczysta pieczeń z mielonego mięsa

  • Potrawka z serc indyczych. Pyszny sposób na podroby

    Potrawka z serc indyczych. Pyszny sposób na podroby

  • Pieczeń ze szpinakowym pesto i serem. Szybko znika z talerza

    Pieczeń ze szpinakowym pesto i serem. Szybko znika z talerza

  • Klopsiki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym

    Klopsiki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym

  • Kulki z indyka. Podaj z ulubionym makaronem

    Kulki z indyka. Podaj z ulubionym makaronem

  • Pieczona golonka z indyka. Miękka i aromatyczna

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZderzenie dwóch aut na skrzyżowaniu ulic Kościuszki i Malczewskiego w Kłodzku
Następny artykułZaskakujący królewski zwyczaj. Dotyczy sukni panny młodej