A A+ A++

To kuchnie całego świata na czterech kołach, obecne wszędzie tam, gdzie coś się dzieje lub gdzie chętnie spacerują mieszkańcy i turyści. Wkrótce miejski przetarg na dzierżawę ośmiu atrakcyjnych miejsc, w których można w najbliższym sezonie postawić własnego food trucka, a wśród nich m.in. Molo Południowe czy Polanka Redłowska.

Już kilka lat temu stały się hitem większości festiwali, festynów i plenerowych wydarzeń. Można postawić je wszędzie tam, gdzie tylko dojadą samochody, a jakość serwowanego w nich jedzenia często nie odbiega od standardów znanych z restauracji. Jest ich już tyle i są tak różnorodne, że niektórzy mają swoje ulubione marki, których w sezonie szukają w różnych popularnych miejscach.

To food trucki – mobilne restauracje, które zmieniły przyzwyczajenia Polaków związane z tzw. jedzeniem na mieście. Rozstawia się je w popularnych lokalizacjach, w których możliwość zjedzenia posiłku w słoneczny dzień, pod przysłowiową chmurką jest dodatkowym atutem.

Food trucki pojawiają się także w Gdyni, a już niedługo ich właściciele będą mogli postarać się o dzierżawę jednej z ośmiu atrakcyjnych lokalizacji na terenie miasta, w których można rozstawić swoją ciężarówkę. To miejsca, które uwielbiają gdynianie i turyści – trzy punkty na Molo Południowym, dwa przy Polance Redłowskiej, dwa obok pomnika Orła Białego na Kolibkach i jeden przy Promenadzie Królowej Marysieńki, obok orłowskiego molo.

Wywoławcze stawki czynszu za cały okres dzierżawy wynoszą od 5000 złotych (bez VAT) do 10 000 złotych (bez VAT). Wyznaczono obszary o powierzchni 12 metrów kwadratowych, a dzierżawcy będą mogli z nich korzystać na określonych zasadach – prowadząc usługi gastronomiczne z wyłączeniem sprzedaży napojów alkoholowych i kawy. Food truckom nie będą mogły też towarzyszyć stoliki i krzesła rozstawiane przed pojazdem oraz dodatkowe reklamy.

Do 20 stycznia (środa), do godz. 14:00 zainteresowani mogą składać oferty w dwuetapowym przetargu (wcześniej trzeba skontaktować się telefonicznie). Pierwszy etap to wstępna kwalifikacja przez Komisję Przetargową. W drugim etapie uczestnicy wezmą już udział w przetargu ustnym, w którym będą licytować stawkę za dzierżawę wybranego terenu w okresie od 1 lutego 2021 roku do 31 stycznia 2022 roku. Uczestnicy wcześniej będą też musieli wpłacić wadium w określonej w przetargu wysokości.

Więcej informacji na temat przetargu na dzierżawę miejsc pod food trucki na stronie investgdynia.pl.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolejna umowa podpisana!
Następny artykułDlaczego zakład przenosi się z Ełku na Ukrainę? “Efekt obietnic premiera”