oprac. Katarzyna Gileta
4 godziny temu
To ciacho skradnie serce niejednego łasucha. Puszysty biszkopt, karmelowy krem i bakalie z nutką alkoholu. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Oceń jako pierwszy:
123RF
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
Masa:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1,5 kostki masła
Wierzch ciasta:
- herbatniki
- alkohol
- suszone śliwki
- suszone morele
- orzechy
- polewa czekoladowa
Przepis
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce oliwę. Ubić pianę z białek, wyłożyć na żółtka, na pianę wysypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wszystko dokładnie wymieszać i upiec biszkopt (30-35 minut w temp. 180 st. C).
- Z mleka przygotować krem toffi (można to zrobić dzień wcześniej). Puszkę z mlekiem włożyć do garnka (nie otwierać!), zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Należy pamiętać, aby puszka podczas gotowania cały czas była przykryta wodą. Po ostudzeniu otworzyć puszkę – w środku będzie pyszny karmel. Możemy również pójść na łatwiznę i kupić gotową masę kajmakową.
- Zmiksować masło, dodawać do niego karmel – do smaku. Powstałą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
- Posiekać śliwki, morele i orzechy, pokropić je alkoholem i odstawić na 1/2 godziny. Potem rozłożyć bakalie równomiernie na karmelowej masie.
- Herbatniki zamoczyć w alkoholu, układać na bakaliach, po wierzchu polać polewą.
Przepis dodał użytkownik martak29
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Wyśmienite ciasto z karmelowym kremem i owocami
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę
Zobacz więcej: Ciasta
-
Kukułcze gniazdo
-
Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom
-
Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
Zobacz więcej: Kajmak
-
Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta
-
Ciasto jak popularny baton. Nie musisz używać piekarnika
-
Sernik z mango i kajmakiem
-
Słonecznikowiec. Posmakuje całej rodzinie
-
Odrywane drożdżówki z kajmakiem i marmoladą pigwową
-
Szybkie ciasto bez pieczenia
Zobacz więcej: Orzechy
-
Batony energetyczne z trzech składników. Konkurencja dla sklepowych gotowców
-
Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem
-
Sernik orzechowy. Klasyka w nowym wydaniu
-
Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów
-
Sernik na orzechowym spodzie
-
Twarożek na słodko. Wegańska wersja śniadaniowego klasyku
Zobacz więcej: Jajka
-
Lukier rumowy – ucierany
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS