fot. materiały prasowe
Nie od dziś wiemy, że w zdrowym ciele zdrowy duch, a odżywianie wpływa na naszą codzienność. Problemem wielu z nas jest jednak ciągłe zabieganie i brak czasu. A żeby przygotować zdrowe posiłki trzeba mieć go sporo. Potrzebna jest także wiedza…
Ale gdyby tak… mieć prywatnego kucharza, który przygotuje nam codziennie pięć pysznych posiłków… a gdyby tak codziennie jeść coś nowego, a przy tym zdrowego? A gdyby to było możliwe? Jak się okazuje jest! W Zielonej Górze działa Catering Dietetyczny Tytka Fit. Już zyskał wielu zwolenników, a my zaciekawieni inicjatywą postanowiliśmy porozmawiać o takim interesującym rozwiązaniu z panią Anną Ferenc, która reprezentuje firmę.
Zacznijmy od podstawowego pytania: czym jest catering dietetyczny Tytka Fit?
A. Ferenc: Catering Tytka Fit to sposób na utrzymanie zdrowego trybu życia. Jest to także doskonałe remedium na na chroniczny brak czasu i zabieganie. Catering dietetyczny dostarcza pięć posiłków dziennie, które są zbilansowane, smaczne i jakościowe. Do wyboru mamy klika wariantów diety, nie tylko sprzyjających redukcji kilogramów czy prowadzeniu zdrowego stylu życia, ale także dopasowanych do jednostek chorobowych, jak np. cukrzyca, hashimoto czy dla osób uprawiających sport wyczynowo. Posiłki dostarczane są codziennie pod drzwi klienta i dowożone dzień wcześniej w godzinach od 16.00 do 23.00. Klient, poza złożeniem zamówienia, nic nie musi robić.
RABAT 5% na hasło: ZIELONANEWS
Czyli klient nawet nie musi wybierać dań, a ułożeniem menu już zajmuje się Tytka Fit?
AF: Tak, dokładnie. To co znajdzie się w jadłospisie na dany dzień ustalamy sami. Menu rotujemy co 56 dni i w tym czasie klient poznaje 280 nowych dań. Po tych 56 dniach część dań powtarzamy, a część to kolejne nowości, więc dieta jest bardzo różnorodna, a na powtarzające się posiłki trafiamy rzadko.
Czy klient sam wybiera dietę i kaloryczność, czy państwo w tym pomagacie?
AF: W większości przypadków klienci po prostu wiedzą, czego potrzebują i zamawiają “bezkontaktowo”. Część dostała zalecenia od lekarza, trenera, albo od lat prowadzi zdrowy
tryb życia i wie, jaką dietę wybrać. Ale jeśli klient nie wie i potrzebuje pomocy w wyborze diety, to może do nas napisać, bądź zadzwonić. Wówczas zespół dietetyków pomoże wybrać odpowiednią dietę wraz z jej kalorycznością.
Jaki jest dzienny koszt takiej diety?
AF: Koszt diety zaczyna się od 44 złotych za dzień z dostawą posiłków. Nie ma znaczenia ilość dni, na które składamy zamówienie. Klient może zamówić dietę na jeden dzień, na trzy dni w tygodniu czy na cały miesiąc. Jesteśmy elastyczni i niczego nie narzucamy. Do dyspozycji jest kalendarz, w którym zaznacza się wybrane dni. A jeśli coś nam wypadnie i na przykład będziemy musieli wyjechać, to możemy przenieść zamówienie na inny dzień. Wystarczy nas poinformować dwa dni wcześniej.
A zatem, jak zacząć przygodę z cateringiem dietetycznym. Które z diet by Pani poleciła dla osób zdrowych, chcących utrzymać masę ciała, albo zrzucić kilka kilogramów?
AF: Jeśli ktoś chce wykupić standardową dietę i lubi słodkości, to dieta Healthy będzie odpowiednia. To taka podstawowa dieta, która jest zbilansowana i nie ma w niej wykluczeń. Zawsze w tym menu są dwie fit słodkości i jeden, maksymalnie dwa, posiłki mięsne. Jest jeszcze jeden rodzaj diety standardowej, jest to wariant Sport, przeznaczony dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać i zredukować masę ciała lub zbudować masę mięśniową. Ta dieta zawiera tylko jedną fit słodkość i dwa do trzech posiłków mięsnych. W przypadku obu diet możemy zredukować masę ciała. Te dwie diety opierają się na wszystkich dostępnych, wysokojakościowych składnikach na rynku. Wariant helathy jest dostępny w kaloryczności od 1000 do 2000 kcal, wariant sport od 1500 do 3000 kcal/
A poza standardowymi dietami, jakie można jeszcze wybrać?
AF: Jest też wariant wegetariański. Dania mięsne są zastępowane roślinami strączkowymi, tofu czy kiełbaskami wegańskim na roślinach strączkowych. Tutaj również mamy bogaty asortyment produktów. Warto się przekonać, czym mięso zastąpić w diecie. Następny wariant jest to wariant LOW IG i jest dedykowany dla osób, które mają problemy z glikemią. Tutaj stawiamy na warzywne posiłki, które składają się z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Składają się głównie z dań wytrawnych, a fit słodkości pojawią się raz w tygodniu.
Mamy też dietę Gluten+Lactose free, która tworzona jest na bazie certyfikowanych produktów. I tak na przykład produkty zawierające gluten zastępujemy makaronami gryczanymi, ryżowymi etc. Szczegóły dotyczące diet można znaleźć na naszej stronie: diety Tytka Fit.
I tak na przykład w zamian za produkty zawierające gluten podajemy makarony gryczane i ryżowe. Szczegóły dotyczące diet można znaleźć na naszej stronie: .
Co zyskujemy dzięki takiej diecie?
AF: Po pierwsze zyskamy cenny czas, codziennie pod drzwiami znajdzie się paczka zdrowych i smacznych posiłków. Po drugie poznajemy nowe smaki, menu rotujemy co równe dwa miesiące i po tym czasie czasie część się powtarza, ale wciąż wrzucamy nowości. Po trzecie poprawimy swój dobrostan fizyczny i psychiczny. A po czwarte zrzucimy zbędne kilogramy!
Nie ukrywam, że zachęciła mnie Pani do spróbowania.
Cieszę się.
Dziękuję za rozmowę.
Dziękuję
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS