A A+ A++

Dla niektórych osób obieranie pomarańczy jest czasem frustrujące. Sok, który rozpryskuje się z każdej strony może zniechęcić do spożywania tego owocu, a szkoda. Pomarańcze są bardzo zdrowe i warto je jeść, zwłaszcza zimą, bo wtedy są najsmaczniejsze. Słodko-kwaśne i orzeźwiające owoce, można dodawać zarówno do koktajli i deserów, jak i do potraw wytrawnych. Niekiedy obieranie cytrusa może okazać się trochę kłopotliwe. Okazuje się, że jest pewna metoda na błyskawiczne i sprawne pozbycie się łupiny.

   

Pomarańcze to źródło błonnika, witamin i minerałów. Można jeść je oddzielnie albo dodawać do różnych dań. Ich skórka jest często wykorzystywana jako dodatek do ciast i pączków, gdyż jest bardzo aromatyczna, a niezwykły zapach zawdzięcza olejkom eterycznym (m.in. limonen). Większa część ludzi obiera te owoce palcami, ale okazuje się, że jest to duży błąd, dlatego, że cytrus może stracić wiele wartościowego soku. Zatem, jak należy obrać pomarańczę?

Zobacz także:  Miękki, soczysty schab – jak go upiec? Trzy kuchenne triki

Oto sprawdzony sposób na obranie pomarańczy

Pomarańczę powinno się umyć, a następnie osuszyć za pomocą ściereczki. Potem odciąć dolną i górną część owocu. Resztę obrać tak jak zazwyczaj pozbywamy się skórki z jabłka. Ten sposób jest zalecany osobom, które nie chcą, aby z pomarańczy wydostał się sok. Przedstawiona metoda na pewno nie zajmie więcej niż 4 minuty, więc warto się nią posłużyć.

   
 

 

google news
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolarstwo. Chris Froome wciąż pracuje nad powrotem do zdrowia
Następny artykułZdobyła Mount Everest bez dodatkowego tlenu. Francys Arsentiev przypłaciła to życiem