A A+ A++

oprac. Katarzyna Gileta

6 godzin temu

Rybne pulpety to doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. To również świetny sposób, by przemycić rybę w diecie małych niejadków. Pulpety możemy podać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

4.0

(4 głosy)

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

123RF

Składniki

  • 500 g polędwiczek z dorsza (filety bez skóry)
  • 1 kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g natki pietruszki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka soli
  • spora szczypta soli
  • oliwa do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 125 ml białego wina
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Bułkę namoczyć w wodzie. Do ryby dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, 2 roztrzepane jajka, pieprz i sól oraz odciśniętą bułę.
  • Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników i uformować pulpeciki. Obsmażyć je z każdej strony.
  • Czas na sos. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać przyprawy i wymieszać. Dusić pięć minut i wlać wino. Gdy odparuje płyn, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować sos ok. 10 minut, a następnie do sosu włożyć pulpety. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Podawać z ryżem lub kaszą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

d3vbyum

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

d3vbyum

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

    Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

  • Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

    Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

Zobacz więcej: Obiad

  • Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku

    Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku

  •  Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem

    Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem

  • Cukinia faszerowana pełnoziarnistym kuskusem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą

    Cukinia faszerowana pełnoziarnistym kuskusem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą

  •  Danie Główne: pierogi z morelami

    Danie Główne: pierogi z morelami

  • Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!

    Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!

  • Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka

    Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka

Zobacz więcej: Pulpety

  • Pulpeciki we włoskim stylu. Rodzinny obiad

    Pulpeciki we włoskim stylu. Rodzinny obiad

  • Pulpety kurczakowe w sosie pomidorowym z mascarpone. Podaj na obiad

    Pulpety kurczakowe w sosie pomidorowym z mascarpone. Podaj na obiad

  • Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad

    Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad

  • Pulpety w sosie pieczarkowym

    Pulpety w sosie pieczarkowym

  • Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane

    Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane

  •  Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszności z piekarnika

    Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszności z piekarnika

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

    Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

  • Makaronowe muszle z pieczarkami

    Makaronowe muszle z pieczarkami

  • Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią

    Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią

  • Paella z kurczakiem

    Paella z kurczakiem

  • Naleśniki cytrynowo-kokosowe bez cukru

    Naleśniki cytrynowo-kokosowe bez cukru

  • Prosty łosoś na chipsach z ziemniaka

    Prosty łosoś na chipsach z ziemniaka

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

    Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

Zobacz więcej: Dorsz

  • ziemniaki zapiekane z rybą

    Zapiekanka z dorsza z ziemniakami

  • Kotleciki z dorsza. Pyszny sposób na rybkę

    Kotleciki z dorsza. Pyszny sposób na rybkę

  • Paprykarz szczeciński. Przysmak z minionej epoki

    Paprykarz szczeciński. Przysmak z minionej epoki

  • Fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Ryba na piątek. Dorsz na parze z masłem czosnkowym

  • Dorsz w delikatnej panierce. Rybka palce lizać

    Dorsz w delikatnej panierce. Rybka palce lizać

  • Dorsz w chrupiącym panko ze słodkim sosem chili

    Dorsz w chrupiącym panko ze słodkim sosem chili

  • Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

    Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

  • Podudzia z kurczaka po grecku. Szybki sposób na pyszny obiad

    Podudzia z kurczaka po grecku. Szybki sposób na pyszny obiad

  • Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

    Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

  • Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie

    Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie

Zobacz więcej: Papryka

  • Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą

    Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą

  • Masło czosnkowe - masło z grillowanym czosnkiem i papryką

    Masło czosnkowe – masło z grillowanym czosnkiem i papryką

  • Wigilijna papryka faszerowana

    Wigilijna papryka faszerowana

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami

  • Ryż z mięsem mielonym i warzywami

    Ryż z mięsem mielonym i warzywami

  • Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać

    Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać

  • Zapiekane ravioli. Obiad we włoskim stylu

    Zapiekane ravioli. Obiad we włoskim stylu

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Krem z pieczonych pomidorów z czosnkiem i karmelizowaną cebulą

  • Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią

    Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią

  • Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką

    Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką

  • Sos pomidorowy do pizzy

    Sos pomidorowy do pizzy

  • Domowy przecier pomidorowy. Jak go zrobić?

    Domowy przecier pomidorowy. Jak go zrobić?

Zobacz więcej: Jajka

  • Lukier rumowy - ucierany

    Lukier rumowy – ucierany

  • Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać

    Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOpozycja nie powinna się oburzać. Próbowała wariantu siły
Następny artykułCHEŁMEK. Nad stawem palili marihuanę