Przypomnijmy, że na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znajduje się orbitalny ogródek, w którym astronauci od kilku lat eksperymentują z uprawą najróżniejszych warzyw i owoców. Nie jest to proste zadanie, ponieważ panują tam warunki mikrograwitacji, zatem procesy fizyczne i chemiczne przebiegają tam nieco inaczej, niż na powierzchni naszej planety.
Kosmiczny ogróde nazywa się Plant Habitat-02. W jego doglądanie zaangażowana jest amerykańska astronautka Kate Rubins, która od października ubiegłego roku przebywa w kosmicznym domu. Na co dzień zajmuje się ona tam jeszcze innymi eksperymentami, a wśród nich znajduje się sekwencjonowanie DNA, opracowanie szczepionek mRNA czy modyfikacje genetyczne.
Rubins na początku grudnia pochwaliła się owocami, a w zasadzie warzywami swojej ciężkiej pracy. Astronautka wyhodowała aż 20 sztuk rzodkiewek. Teraz dochodzą do nas słuchy, że kilka z nich astronauci skonsumowali podczas świąt. Okazuje się, że rzodkiewki są tak samo smaczne jak te wyhodowane na Ziemi. To wspaniała wiadomość z punktu widzenia kolonizacji Księżyca czy Marsa i kwestii wyżywienia astronautów.
Pozostałe rzodkiewki, które nie zostały zjedzone przez załogę, zostały spakowane i zamrożone w specjalnych mobilnych chłodniach. W kwietniu przyszłego roku powrócą wraz z Rubins na Ziemię i trafią do laboratoriów NASA, gdzie zostaną pod … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS