A A+ A++

oprac. Karolina Rozmus

29 min. temu

To danie jest połączeniem naleśników zapiekanych pod beszamelem z tradycyjnym sosem bolognese. Naleśniki bolońskie to niebanalne danie, które skradnie wasze serca.

Oceń jako pierwszy:

Naleśniki bolognese

123RF

Składniki

  • 10 naleśników
  • 300 g żółtego sera lub mozzarelli

Sos bolognese:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchew
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki tymianku

Sos beszamelowy:

  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przepis

  • W dużym rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej startą na tarce marchew, pokrojonego w plastry selera, posiekaną cebulę i mielone mięso.
  • Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy, czosnek i zalać winem.
  • Odparować, gotując przez kilka minut.
  • Dodać bulion i gotować przez 20 minut, a po upływie tego czasu wlać passatę do rondla.
  • Gotować tak długo, aż sos się zredukuje i zgęstnieje – konsystencja potrawy powinna być zwarta, a sos odparowany tak, by można było nim faszerować naleśniki.
  • Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać masło i dodać na patelnię mąkę. Smażyć na małym ogniu, aż mąka zacznie delikatnie pachnieć. Wlać mleko, intensywnie mieszając trzepaczką sos tak, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
  • Naleśniki faszerować sosem bolońskim i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • Zalać beszamelem i posypać serem żółtym.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

d1vbmap

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

    Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • Zupa z zielonej soczewicy

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNie aresztuje się tańczących włamywaczy
Następny artykułNajwiększe sukcesy Polaków w Rajdzie Dakar