kuchenne nowości
13 godzin temu
W sylwestrową noc nikt nie ma ochoty na ciężkie, obiadowe dania, za to każdy chętnie sięga po lekkie przystawki i sałatki. I o ile przez cały rok kojarzą nam się one ze smętnym liściem sałaty z dressingiem lub klasyczną jarzynową, o tyle w sylwestra stoły uginają się od różnorodnych sałatek.
Sałatki na sylwestra. To one powinny zagościć na stoleŹródło: 123RF
Sałatki na sylwestra – sałatka z pieczonym kurczakiem
Jest sycąca i przypadnie do gustu mięsożercom. Pieczonego kurczaka można zastąpić wędzonym filetem z kurczaka. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Dla tych, którzy za drobiem nie przepadają, można przygotować sałatkę z szynką konserwową.
- 300 g pieczonego lub wędzonego fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 czerwona cebula
- 4 ogórki kiszone
- ½ żółtej papryki
- garść czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
1. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z odsączoną kukurydzą i rozdrobnionym ananasem. Dodać ogórki, cebulę i paprykę, również pokrojone w niewielką kostkę.
2. W osobnej misce wymieszać składniki sosu: majonez, sól, pieprz, jogurt grecki i dodać do mięsa oraz warzyw.
3. Delikatnie wymieszać wszystko razem.
4. Sałatkę układać na półmiskach wyłożonych rukolą lub liśćmi sałaty porwanymi na kawałki i dekorować oliwkami.
Szybka sałatka z kurczakiem i winogronami. Idealna na imprezę
Sałatki na sylwestra – makaronowa sałatka warstwowa
Hit każdej imprezy – wystarczy duża szklana misa, w której składniki ułożymy warstwami, by przyciągnęła spojrzenie każdego. Jest błyskawiczna w wykonaniu – nim goście przekroczą próg waszego domu, sałatka będzie gotowa.
- 100 g makaronu kokardki (lub świderki)
- 125 g mozzarelli mini
- 1/3 szklanki podprażonych na suchej patelni pestek dyni i słonecznika
- 10 suszonych pomidorów, osączonych dokładnie z oleju
- 250 g pomidorków cherry
- 1 pęczek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 szalotki, pokrojone bardzo drobno lub 1 cebula czerwona
- 200 g świeżego szpinaku
- sos: 4 łyżki oliwy lub oleju spod pomidorów suszonych, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać go z oregano oraz uprażonymi pestkami i przełożyć na dno szklanej misy.
2. Na makaron wysypać listki szpinaku i delikatnie porozkładać pokrojone drobniej pomidory suszone.
3. Kolejna warstwa to posiekana cebula lub szalotka wymieszana z pomidorkami cherry przekrojonymi na pół kulkami mozzarelli.
4. Na wierzch wylać sos tak, by część spłynęła na dno.
Sałatki na sylwestra – sałatka z pieczonych warzyw z fetą
Stosunkowo mało popularna, a obłędnie smakowita. Robi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje – ta sałatka to niezwykły balans smaku słodkiego i słonego, łączy ze sobą aksamitną miękkość warzyw i chrupkość orzechów oraz gwarantuje, że każdy gość będzie błagał o przepis.
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 duża cebula
- 1 burak
- 1 główka czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 batat
- 200 g oryginalnej greckiej fety
- oliwa
- przyprawy: tymianek, sól, pieprz
- 3 łyżki wymieszanych, podprażonych na patelni ziaren i orzechów: sezamu, słonecznika, orzechów włoskich i pestek dyni
1. Papryki pokroić na długie paski, cebulę pokroić na ćwiartki. Buraka i bata pokroić w dużą kostkę, a cukinię w grube plastry. Główkę czosnku przepołowić (bez obierania).
2. Warzywa wysypać na dużą blachę do pieczenia i dość obficie skropić oliwą lub olejem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, najlepiej z funkcją grill, na około 60 minut.
3. W międzyczasie warzywa należy delikatnie przemieszać – muszą być mocno przypieczone z wierzchu i miękkie wewnątrz, ale nie rozpadające się.
4. Po upieczeniu pozostawić je na blasze – posolić, obficie doprawić pieprzem.
5. Gdy przestygną, przełożyć do misy osączając z nadmiaru wody i tłuszczu, wycisnąć miękki, upieczony czosnek.
6. Dodać pokrojoną lub pokruszoną fetę i delikatnie wymieszać.
Można podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie będą pasować grzanki lub pieczona ciecierzyca.
Sałatki na sylwestra – sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym
Dla amatorów połączenia w sałatce słodkości owoców i mocnych smaków sera pleśniowego. Może wydawać się ekstrawagancka, ale z pewnością nikt jej nie pozwoli imprezować w samotności. Najlepiej zrobić od razu więcej – połowę zjecie jeszcze zanim goście przyjdą!
- 2 garście rukoli (lub świeżego szpinaku baby)
- 1 duża, bardzo dojrzała pomarańcza
- 70 g sera pleśniowego typu blue
- garść orzechów włoskich
- ½ owocu granatu
- sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka łagodnej musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
1. Rukolę lub szpinak wyłożyć na półmisek.
2. Pomarańczę obrać, szczególnie starannie usuwając białą część i wszystkie błonki – wyfiletować owoc, pozostawiając ładne cząstki. Pozostałą część pomarańczy wycisnąć do miseczki i połączyć ze składnikami sosu.
3. Na zielonych liściach ułożyć fileciki z pomarańczy a pomiędzy nimi poukładać kawałki sera i połówki orzechów.
4. Posypać pestkami wyłuskanymi z granatu i polać wszystko sosem.
Sałatki na sylwestra – rustykalna sałatka ziemniaczana z łososiem
Wykwintna wbrew nazwie i oszałamiająco pyszna. Jeśli wypełnimy nią małe tartaletki z kruchego ciasta i ozdobimy kawałkami łososia wędzonego, goście z pewnością będą wspominać ten przysmak, aż do kolejnej imprezy na koniec roku.
- 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych
- 1 cebula czerwona
- ½ puszki zielonego groszku
- 2 łyżki kaparów
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g wędzonego na zimno łososia w plastrach lub fileta łososia wędzonego na gorąco
- sos: 6 łyżek majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, grubo mielony kolorowy pieprz
1. Ziemniaki i jajka pokroić w kostkę, podobnie jak cebulę.
2. Przełożyć do miski i dodać odsączony z zalewy groszek, posiekane drobniej kapary oraz sól, pieprz, natkę i majonez.
3. Wymieszać dokładnie, przełożyć do salaterek lub tartaletek.
4. Każdą porcję ozdobić kawałkiem łososia i oprószyć delikatnie pieprzem.
Jedzenie na sylwestra Źródło: 123RF
Zobacz także:
Jak długo można przechowywać śledzie?
Krupnik cielęcy według przepisu Magdy Gessler. Sycąca zimowa zupa, która przywraca siły
Focaccia. Skromniejsza siostra pizzy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS