Przy ulicy Krakowskiej 1 w Białymstoku, w pobliżu Centrum Aktywności Społecznej, znajduje się Jadłodzielnia. Ideą tego miejsca jest zapobieganie marnowaniu żywności
Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności rocznie. Jej wartość sięga około 50 zł miesięcznie na każdego obywatela. Jadłodzielnia jest miejscem, do którego wszyscy mieszkańcy Białegostoku mogą przynosić nadwyżki żywieniowe. W Jadłodzielni można nie tylko zostawić żywność, ale również poczęstować się tym, co w niej zostawili inni.
Jak powiedziała portalowi Podlaskie24.pl Monika Lewko z Fundacji Spe Salvi, koordynatorka białostockiej Jadłodzielni, mieszkańcy Białegostoku w okresie świątecznym chętnie dzielą się żywnością.
– Mieszkańcy Białegostoku chcieli się dzielić żywnością w okresie świąt jak i przed świętami. Telefon nie milkł. Non stop dzwonili ludzie, i pytali czy mogą przynosić, co mogą przynosić, i gdzie w Białymstoku można dostarczać tę żywność? Jadłodzielnia w święta miała być zamknięta, ale ze względu na to, że było bardzo duże zainteresowanie otworzyliśmy ją – mówi Monika Lewko. – Mieszkańcy przynosili pierogi, barszcz w kartonikach, owoce, batoniki, czekoladki. Z hurtowni mieliśmy napoje, wody smakowe.
Przyniesiona do Jadłodzielni żywność znika bardzo szybko, bo jak podkreśla Monika Lewko, ludzie potrzebujący ją zabierają. Jest to miejsce anonimowe, dlatego lodówka i półki szybko pustoszeją.
– Zachęcamy i prosimy aby do Jadłodzielni trafiała żywność, która jest zapakowana fabrycznie z widoczną datą ważności. Mogą to być też słodycze, napoje. Nie ukrywam, że trafiały się rzeczy, które do nas były przynoszone poza regulaminem, ale mimo wszystko jakoś sobie poradziliśmy. Staraliśmy się robić tak, żeby nic się zmarnowało, mimo tych naszych obostrzeń. Teraz też nadal można przynosić do nas żywność – apeluje Monika Lewko, i dodaje, że mieszkańcy Białegostoku przynosili również żywność do Stowarzyszenia Ku Dobrej Nadziei.
Białostocka Jadłodzielnia działa od lipca 2018 roku. Czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 – 18:00, a w soboty od 9:00 do 14:00.
Jadłodzielnia przyjmuje:
1) żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
2) żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
3) produkty zapakowane fabrycznie,
4) produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),
5) zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
6) warzywa i owoce,
7) ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
8) produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
9) sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
Jadłodzielnia nie przyjmuje:
1) wyrobów i przetworów własnych domowych, np. ciast, zup w słoikach, sałatek, marynat itp.,
2) produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
3) produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
4) produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,
5) produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
6) żadnego rodzaju surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,
7) żadnego rodzaju surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
8) produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych,
9) produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
10) produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
11) alkoholu i środków odurzających.
Artykuł Białostocka Jadłodzielnia zachęca do dzielenia się nadmiarem żywności pochodzi z serwisu Podlaskie24.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS