Uważnie wybierasz produkty, które znajdą się na twoim stole? Zastanawiasz się czy kolor jajek ma znaczenie? Oto czym warto kierować się przy wyborze jaj.
Wiele osób chętniej sięga po jajka o ciemniejszym zabarwieniu skorupki, ponieważ uważają, że takie jaka są bardziej “naturalne”, zaś biały kolor jest wynikiem modyfikacji genetycznych. Nie jest to prawdą. Jajka białe i brązowe nie różnią się smakiem, ani wartościami odżywczymi. Dla zabarwienia skorupki nie ma też znaczenia sposób hodowli i żywienia kur. Skorupki ciemniejszych jajek zawierają barwnik, są one znoszone przez kury o ciemniejszym upierzeniu. Białe kury znoszą białe jajka.
Zwróć uwagę na kod na skorupce. To właśnie on (jego pierwsza cyfra), a nie kolor jajka, wskaże sposób hodowli jaj. Cyfrą zero oznacza się jaja z hodowli ekologicznych, które karmione są metodami naturalnymi i żyją na wolnym wybiegu. Jaja z oznaczeniem 1 pochodzą od kur z wolnego wybiegu, 2 wskazuje na chów ściółkowy, a 3 na chów klatkowy. Kolejne dwie litery oznaczają kraj pochodzenia, a następujące po nich cyfry kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności i kod firmy w danym powiecie.
Na opakowaniach znajdziemy też informację o wielkości jajek oraz o przynależności do klasy.
Klasa A oznacza, że jajka są świeże i dobrej jakości. Najlepsze jajka oznaczone są klasą A ekstra. Są one nie starsze niż siedem dni od daty pakowania. Jajka niższej jakości należą do klasy B. Jajka klasy C nie powinny trafić do sprzedaży detalicznej.
Wielkość jajek jest oznaczana symbolami S, M, L, XL. Wiele osób chętnie wybiera jajka duże (L, XL), ale jajka małe również maja swoich zwolenników. Takie jajka znoszone są przez młode kury i, jak zapewniają ich smakosze, przewyższają inne jajka właściwościami smakowymi.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS