Łukasz Konik to absolwent gorzowskiego Gastronomika, uznany szef kuchni i jedna z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej. To eksperymentator zafascynowany kuchnią polską. Ta kuchnia jest różnorodna, ma swoje odrębności i lokalne tradycje. Dzięki tej fascynacji gorzowianina powstał zbiór przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi różnych regionów Polski.
W książce zostało zebranych i opracowanych aż 160 przepisów ze wszystkich regionów Polski. Wybrane przepisy zostały podzielone według województw i przygotowane w dwóch wersjach językowych, polskiej i angielskiej.
Nie mogło zabraknąć bliskich autorowi przepisów z Lubuskiego i oczywiście dokładnie z Gorzowa. – Moje miasto jest zawsze ze mną. Nieważne, czy jestem gdzieś w Polsce, czy na świecie. Zabieram ze sobą mały kawałek Gorzowa zawsze ze sobą, np. w postaci różnych przetworów z renety landsberskiej. Zawsze jestem dumny z miasta, z którego pochodzę, dlatego nie mogło zabraknąć przepisów z Gorzowa. To ostatnio odkryte masło jabłkowe czy mój ulubiony jabłecznik z renety – stwierdził Łukasz Konik.
‘Kuchnia regionów’ Łukasza Konika Fot. Bartłomiej Nowosielski/UM Gorzowa
A poza Gorzowem? Wertując karty książki przenosimy się m.in. do województwa łódzkiego, kujawsko-pomorskiego czy na Podlasie. Drogowskazami są dla nas zupy, pierogi, kotlety, gołąbki, przeróżne desery, których smak wyzwala w nas obrazy miejsc, z których pochodzą. Książka wydana właśnie nakładem WDR liczy 288 stron. Można ją kupić m.in. w placówkach pocztowych.
Łukasz Konik jest ambasadorem miejskiej kampanii GORZÓW #Stąd jestem
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS