To jeden z najlepszych dodatków do świątecznych ciast. Świetnie sprawdzi się w keksach, makowcach i sernikach. Kandyzowaną skórkę z cytrusów bez trudu kupimy w sklepie jednak najpyszniejsza jest ta domowa.
Najlepiej użyć organicznych niewoskowanych pomarańczy. Owoce warto przed zakupem… powąchać. Najlepiej wybierać te, które mają intensywny aromat.
Pomarańcze powinny być dobrze wymyte i wyszorowane, skórka obrana cienko, bez nadmiaru białej warstwy od wewnętrznej strony. Skórkę kroimy w kostkę lub w cienkie paseczki. Umieszczamy w rondelku z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Smażymy na małym ogniu ok. 45 minut, mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą, by skórki nie przywarły. Po wystudzeniu przekładamy do słoika.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS