A A+ A++

kuchenne nowości

Magda Bukowska

58 min. temu

Bakłażan, inaczej zwany oberżyną, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. I dobrze, bo jest szalenie uniwersalny i zdrowy. Zawiera mnóstwo mikroelementów, głównie wapnia i fosforu, ale również sporo cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i bardzo dużo błonnika. W dodatku warzywo to jest bardzo niskokaloryczne, jest więc polecane w różnego rodzaju dietach.

Co zrobić z bakłażanem?

Co zrobić z bakłażanem? (123RF)

d2ekyv0

Bakłażana nie jemy na surowo, należy go upiec lub usmażyć, pamiętając, że miąższ tego warzywa działa jak gąbka i może wchłaniać ogromne ilości tłuszczu. Unikajmy więc głębokiego smażenia albo wybierajmy tłuszcze o korzystnym profilu żywieniowym. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z oberżyny.

Sałatka z bakłażanem i fetą

Grillowany bakłażan świetnie nadaje się do sałatek, szczególnie w połączeniu z innymi warzywami. Składniki: dwa bakłażany, kawałek sera fety, garść pomidorów koktajlowych, sałata rzymska, oliwa, sok z cytryny, świeża bazylia, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, grillujemy je na mocno rozgrzanej patelni. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w paski. Sałatę dzielimy na liście, pomidory kroimy na pół. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy fetę, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.

d2ekyv0

Kawior z bakłażanów

Pasta z bakłażana to idealny dodatek do kanapek lub jako dip, podawany z krakersami. Potrzebujemy: dwa bakłażany, dwa pomidory, pół cebuli, dwa ząbki czosnku, natka pietruszki, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany grillujemy, obieramy. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy kilka łyżek oliwy, sok z cytryny i wszystko miksujemy. Dodajemy natkę, doprawiamy i schładzamy w lodówce.

Właściwości bakłażana

Pieczony bakłażan z ryżem

Bakłażan świetnie się sprawdza w prostych daniach wegetariańskich. Smakuje równie dobrze na zimno, jak i na ciepło. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: dwa bakłażany, kilka suszonych pomidorów, szklankę ugotowanego ryżu, natkę pietruszki, oliwę, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, kroimy go drobno i podsmażamy na oliwie. Miąższ łączymy z ryżem, dodajemy posiekane pomidory i natkę, doprawiamy solą i pieprze. Napełniamy farszem bakłażany i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez pół godziny.

d2ekyv0

Bakłażany z patelni

Smażąc oberżyny, pamiętajmy o tym, by nie używać zbyt dużej ilości tłuszczu. Idealnie byłoby je grillować na specjalnej patelni kompletnie bez tłuszczu. Składniki: dwa bakłażany, kilka ząbków czosnku, tymianek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany kroimy w plastry, czosnek siekamy. Warzywa grillujemy z obu stron, a gdy zmiękną polewamy sosem z oliwy i soku z cytryny oraz doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

Bakłażan z mięsem

Jak każde mięsiste warzywa, bakłażany często się faszeruje. W tym tureckim przepisie idealnie łączy się smak oberżyny i mięsa wołowego. Potrzebujemy: dwa bakłażany, pół kilograma mielonej wołowiny, cebulę, czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku, oliwę, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Bakłażana pieczemy w piekarniku w całości, aż zmięknie. Kroimy go wzdłuż na pół i wybieramy łyżką miąższ. Na patelni rozgrzewamy oliwę, rumienimy cebule i czosnek, dodajemy mięso, miąższ z bakłażana i przyprawy. Gdy mięso będzie ścięte, napełniamy farszem bakłażany i zapiekamy pięć minut.

123RF

(123RF)

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść rodzynki? 5 korzyści dla zdrowia

Wrzucasz pierogi na wrzątek? Triki na idealne ciasto pierogowe

Zakwas na barszcz. Czy biały nalot na zakwasie jest szkodliwy?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ekyv0

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułForbes numer 1/2021. Spis treści
Następny artykułJak dbać o porządek w altanie śmietnikowej?