Bije na głowę karpia i śledzia. Najzdrowsza ryba
Mowa o mirunie. Należy do dorszkokształtnych i występuje w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego oraz u wybrzeży Nowej Zelandii. Poławia się ją głównie w Australii, Japonii, Rosji i Korei, a także w Nowej Zelandii. Na polskim rynku możemy dostać mirunę nowozelandzką i patagońską. Choć mało kto o tym wie, miruna to ryba drapieżna, a przy tym stosunkowo niewielka – osiąga wagę 1,5 kg.
Dlaczego miruna jest tak wyjątkowa i dlaczego koniecznie powinna odnaleźć się na świątecznym stole?
Miruna to ryba chuda i niskokaloryczna, a jej mięso jest białe, kruche i bardzo smaczne. Nie ma zbyt wielu ości, więc na pewno ma szanse, by zdetronizować karpia, którego ości wyciągamy spomiędzy zębów przez całą wieczerzę wigilijną,
A co poza tym? Oczywiście jako ryba morska jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomocnych w profilaktyce miażdżycy i chorób krążenia, a nawet astmy czy alergii. Do tego wspomaga prawidłowe widzenie, dzięki potężnej dawce witaminy A i D3 oraz poprawia funkcjonowanie układu nerwowego za sprawą witamin z grupy B i potasu.
Przy tym miruna cechuje się wysoką zawartością białka, więc jedzmy mirunę nie tylko od święta – ta ryba świetnie zastąpi mięso czerwone czy drób.
W porównaniu do łososia jest niedroga, a w starciu z karpiem czy śledziem, mintajem lub pangą zdecydowanie wygrywa smakiem. Mirunę można przyrządzić na wiele sposobów – jej jędrne filety nadają się do panierowana, pieczenia w piekarniku, gotowania na parze. Podczas świąt może wystąpić w postaci ryby po grecku czy paluszków rybnych, które z pewnością zaskarbią sobie sympatię dzieci. Jeśli podajemy zupę rybną na Wigilię, warto dodać do niej właśnie mirunę, której chude mięso, zanurzone w aromatycznym bulionie, będzie smakować wybornie.
1. Mirunę pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć kolendrą, solą oraz pieprzem.
2. Rozgrzać masło na patelni, układać filety ryby i smażyć przez 1 minutę z każdej strony.
3. Zdjąć rybę z patelni i na jej miejsce wrzucić posiekaną drobno szalotkę oraz czosnek, przesmażyć krótko i wsypać mąkę oraz kurkumę.
4. Zrobić jasną zasmażkę i wlać bulion, mieszać energicznie, aż sos zgęstnieje.
5. Włożyć z powrotem kawałki ryby na patelnię i dusić jeszcze z sosem przez kilka minut.
6. Zdjąć patelnię z ognia i wsypać drobno posiekany koperek oraz sok z cytryny.
7. Delikatnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS