A A+ A++

kuchenne nowości

Rafał Natorski

11-12-2020 (12:43)

Ból brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga, wzdęcia – to sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy ze strawieniem świątecznych specjałów. Co warto dodać do potraw, by uniknąć takich nieprzyjemnych dolegliwości?

Co dodać do świątecznych dań? (123RF)

d2ust3q

Kminek

Już w średniowieczu nasi przodkowie wzbogacali tymi niepozornymi ziarenkami tłuste i ciężkostrawne potrawy. Kminek nie tylko podwyższy walory smakowe świątecznego bigosu czy pierogów z kapustą i grzybami, ale przede wszystkim pomoże uniknąć dolegliwości żołądkowych. Przyprawa poprawia trawienie, reguluje procesy przemiany materii, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i działa przeciwskurczowo.

Jałowiec

Owoce tego popularnego w Polsce krzewu, zwane szyszkojagodami, są nie tylko smacznym i aromatycznym dodatkiem do bigosu, kapusty z grzybami, pieczonych mięs czy wędlin, ale wykazują także imponujące właściwości lecznicze. Jałowiec m.in. skutecznie wspomaga trawienie, działa moczo- i żółciopędnie, ułatwia wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii oraz reguluje pracę wątroby.

d2ust3q

Rozmaryn

Ma intensywny smak i aromat, wykazuje właściwości rozgrzewające i pobudzające, ale również usprawnia przemianę materii oraz poprawia trawienie i perystaltykę jelit, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych oraz łagodzi bóle brzucha. Dlatego rozmarynem warto doprawiać świąteczne potrawy, zarówno dania z mięs (dziczyzny, wieprzowiny, drobiu), jak i tłustych ryb (łososia, śledzia, tuńczyka). Możemy nim wzbogacić również smak ciast czy ciasteczek.

Co dodać do rosołu?

Imbir

Aromatyczny dodatek do świątecznego piernika, kompotu z suszonych owoców czy marynowanych śledzi. Przed Bożym Narodzeniem imbir powinien zagościć w naszej kuchni, ponieważ nie tylko dodaje potrawom ciekawego smaku, ale również świetnie działa na organizm. W Azji od wieków jest ceniony jako przyprawa poprawiająca trawienie. Zawarte w nim olejki pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, działają żółciopędnie i rozkurczowo, a także leczą wzdęcia. Korzeń imbiru ma też ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów.

d2ust3q

Suszone śliwki

Obowiązkowy dodatek do wigilijnego kompotu, suszonych śliwek nie powinno też zabraknąć w świątecznym bigosie, można z nich przygotować również pyszny farsz do pierogów. To prawdziwa skarbnica błonnika pokarmowego, który sprzyja regulowaniu procesów trawiennych, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega uciążliwym wzdęciom. Jednak sięgając po ten produkt warto wybierać śliwki, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki. Jego nadmiar może bowiem sprzyjać… dolegliwościom żołądkowym.

Chrzan

Jego skuteczność w zapobieganiu dolegliwościom trawiennym po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw ceniono już przed wiekami, dlatego tarty chrzan chętnie jadano podczas staropolskich biesiad. Znakomicie smakuje ze świątecznym pasztetem oraz innymi wędlinami. Chrzan (także pod postacią ćwikły) powinien zagościć na świątecznym stole, ponieważ bardzo dobrze działa na nasz układ pokarmowy: ułatwia trawienie białek zwierzęcych, usprawnia przemianę materii i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

d2ust3q

Jogurt naturalny

Warto zastąpić nim majonez w świątecznej sałatce warzywnej albo śmietanę wykorzystywaną do zabielania zupy grzybowej. Przygotowany na jego bazie sos będzie natomiast pysznym dodatkiem do dań rybnych i mięsnych. Dobrej jakości jogurt naturalny kryje w sobie potężną ilość dobroczynnych bakterii, które skutecznie regulują trawienie i wspomagają pracę jelit, zapobiegając uciążliwym wzdęciom czy biegunkom.

Kurkuma

Egzotyczna przyprawa nadaje potrawom złocistego koloru i przyjemnego aromatu, dlatego warto ją wykorzystać podczas przygotowywania świątecznych wypieków czy sosów, ale również jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Kurkuma wykazuje imponujące właściwości odżywcze. Zawdzięcza je przede wszystkim kurkuminie, zdaniem naukowców jednemu z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów. Przyprawa pomaga też zapobiegać dolegliwościom żołądkowym, usprawnia trawienie (szczególnie tłuszczów), wspomaga pracę wątroby oraz układu żółciowego.

Zobacz też:

Co zrobić z polędwiczką wieprzową? 5 inspirujących pomysłów

Gęsina – dlaczego warto ją jeść i co z niej przygotować?

Książę Wiliam zdradził przepis na sos boloński

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ust3q

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLudzie często wolą ból od wysiłku umysłowego
Następny artykułŚlizgawica w mieście