oprac. Katarzyna Gileta
01-12-2020 (11:53)
Prosty i szybki piernik, który nie musi leżakować. Przygotujecie go bez użycia miksera. Smakiem wcale nie ustępuje tradycyjnemu dojrzewającemu piernikowi. Przepis z bloga “Marta M.”.
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 3 płaskie łyżeczki kakao
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 250 g powideł śliwkowych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- śliwki suszone do dekoracji
Przepis
- Zaczynamy od nagrzania piekarnika na 180 st. C.
- W małym rondelku podgrzewamy masło, kakao, przyprawę piernikową oraz miód. Mieszamy i podgrzewamy do połączenia i rozpuszczenia się składników.
- Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
- Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy masę z rondelka do mąki i mieszamy wszystko rózgą. Nie mieszamy za długo, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
- Po upieczeniu należy piernik wystudzić i przekroić poziomo na dwa blaty. Następnie smarujemy dolny płat powidłami i przykrywamy górnym płatem.
- W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę i masło.
- Po połączeniu się masła i czekolady smarujemy polewą nasz piernik i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Piernik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Szybki piernik na ostatnią chwilę
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę
Zobacz więcej: Wigilia
-
Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa
-
Zielone uszka do wigilijnego barszczu
-
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
-
Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym
-
Karp w sosie cebulowym
-
Świąteczne grzybki
Zobacz więcej: Ciasta
-
Kukułcze gniazdo
-
Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom
-
Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką
-
Staropolski piernik dojrzewający
-
Piernik z marchewką
-
Piernik z powidłami
-
Piernik dojrzewający (staropolski). To już ostatnia chwila, żeby przygotować ciasto
-
Piernik po kętrzyńsku
-
Ciasto piernikowe. Receptura ma ponad 100 lat
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
-
Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę
-
Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe
-
Sernik marmurkowy. Genialny na Święta
-
Tarta mocno czekoladowa z ciasteczkami
-
Domowa biała czekolada. Na pewno nie pójdzie w boczki
-
Ciacho dla największych łasuchów. Połączenie serka, czekolady i ciasteczek
Zobacz więcej: Miód
-
Grzane wino. Idealne na chłodny wieczór
-
Domowe lody jagodowe. Bez specjalnych foremek
-
Syrop z pigwy, imbiru i limonki. Domowe remedium na słabe samopoczucie
-
Lody miodowe “misiek”. Przygotujesz bez trudu w domu
-
Domowe krówki
-
Pyszny chleb razowy. Bez zakwasu i drożdży
Zobacz więcej: Jajka
-
Lukier rumowy – ucierany
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS