A A+ A++

02 grudnia 2020

Tegoroczne obchody Światowego Dnia Zdrowego Śniadania miały wyjątkowy charakter. Ze względu na pandemię tym razem odbyły się w nietypowej formie. Zamiast tradycyjnego poczęstunku zespół uczniów złożony z przedstawicieli Komisji Promocji Zdrowia i Sportu oraz Komisji Europejsko-Gospodarczej postanowił zaprezentować na szkolnej stronie fotorelację z ich przebiegu. Dzięki temu cała społeczność szkolna dowie się, że prawidłowe odżywianie wpływa nie tylko na zdrowie, ale i na dobre samopoczucie. To także sposób na poprawę wyglądu i lepsze wyniki w nauce. Jak się okazało wspólne gotowanie to również świetny pomysł na spędzanie wspólnego czasu.

Zanim nasi kucharze przystąpili do gotowania, uporządkowali najpierw swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia: zapoznali się z 10 zasadami zdrowego żywienia, dowiedzieli się jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta, dlaczego warto przed wyjściem z domu zjeść pożywne śniadanie i jak je własnoręcznie przygotować.

Po uprzednim wyborze menu, podziale na grupy uczniowie przygotowali stanowiska pracy odpowiednio do każdej z potraw. Pierwszą śniadaniową potrawą była smaczna i pożywna owsianka z owocami, drugą był omlet z pomidorami i szczypiorkiem oraz słodki omlet z jogurtem i owocami. Kolejną pozycją w menu była sałatka z tuńczykiem. Nie zapomnieli również o niezwykle ważnym w jadłospisie drugim śniadaniu. Ich propozycje to: owocowe szaszłyki, zielone smoofie ze szpinakiem oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Podczas pracy wszyscy pamiętali oczywiście o bezpieczeństwie i higienie.

Na kolejnym spotkaniu z cyklu „Zdrowe śniadanie” szkolni Masterszefowie podjęli wyzwanie i dokonali diagnozy „Moja klasa kontra cała Polska”. Okazało się, że jeszcze troszkę w ich sposobie na zdrowy styl życia muszą zmienić. Jednak wiedza teoretyczna uczniów biorących udział w kulinarnym przedsięwzięciu jest już na bardzo dobrym poziomie, co potwierdził test i wspólna gra towarzyska YADZOO. Dla chętnych było także do napisania dyktando „Śniadanie”.

Podczas zajęć wykorzystane zostały materiały z projektu marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo” oraz ”Gotuj się na zmiany”.
Mamy nadzieję, że podczas kolejnych obchodów Dnia zdrowego Śniadania już wszyscy będziemy mogli spróbować przygotowanych przez naszych kucharzy zdrowych propozycji śniadaniowych, a tymczasem……Niech Moc ZDROWEGO ŚNIADANIA będzie z Wami!

Mat, nadesłany! 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMistrzowie Internetu CCCLXIII – Takiej patologii to się nawet w Simsach nie da zrobić
Następny artykułJuż w grudniu 2019 r. niektórzy Amerykanie mieli COVID-19