Gdyńskie restauracje i hotele od 7 listopada nie mogą pracować normalnie. To bardzo trudny czas dla całej branży, ale każdy może pomóc! Idą święta, a wraz z nimi miła tradycja kupowania bliskim upominków. Restauracje, bary i hotele prześcigają się w propozycjach nietuzinkowych ofert, które można kupić pod choinkę. Jednym z pomysłów może być niepowtarzalny zestaw craftowych piw, oryginalne kufle czy voucher pobytowy w hotelu z widokiem na morze.
Dla restauracji najważniejszym polem działania są dziś dania przygotowywane na wynos. Gdyńskie kuchnie cały czas pracują, a kierowcy rozwożą je pod wskazane adresy. Najlepiej zamawiać je bezpośrednio w lokalu, wówczas restauratorzy nie opłacają wysokich prowizji serwisom takim jak Pyszne.pl czy Glovo. Jednak nawet korzystając z tych popularnych aplikacji można pomóc branży przetrwać najtrudniejszy czas. Dla oszczędzających swój czas dobrą podpowiedzią jest zamówienie gotowych dań świątecznych już teraz, kiedy oferta jest bardzo zróżnicowana i właściwie nie ma lokalu, który takiej możliwości nie proponuje.
Piwo na bulwarze
Jednym z lokali, za którym gdynianie tęsknią, jest z pewnością Browar Port Gdynia na Bulwarze Nadmorskim.
– W dobie pandemii Browar nie zwalnia obrotów. Mimo zamkniętego lokalu nasz zespół wciąż pracuje w pocie czoła. Dla gości przygotowana jest oferta dań na wynos i na dowóz. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie, bezpośrednio w lokalu lub na platformie pyszne.pl. Od niedawna można też zamawiać catering do biur i firm budowlanych. Powstał również zupełnie nowy produkt – sklep online. W ofercie można znaleźć nasze mistrzowskie piwa i szkło, a także gadżety takie jak odzież w barwach Browaru i czapki – mówi Anna Kucharska, specjalistka od spraw marketingu Browaru Port Gdynia.
Piasek, zatoka, piękna panorama o każdej porze roku – taki widok rozpościera się z tarasu Browaru Port Gdynia. Już zapisał się na kartach historii miasta, bo jest to pierwszy browar w Gdyni. Od czterech lat piwo jest warzone i serwowane na miejscu, niemal na samej plaży. Do dyspozycji gości są dwie przestronne sale, idealne na organizację spotkań i przyjęć – zarówno biznesowych jak i okolicznościowych.
– Szefem kuchni jest Emilia Bykowska, która może pochwalić się udziałem i wysokim miejscem w programie Hell’s Kitchen. We współpracy z piwowarami stworzyła pierwszą w Trójmieście recepturę ciasta, opartą na słodach piwnych, wykorzystywaną do produkcji burgerów i pizzy. Jeśli chodzi o piwo warzone w Trójmieście, jesteśmy jedynym browarem, który co roku zdobywa Złoty Medal w Konkursie Piw Kraftowych KPR 2018-2019, a jest to największy polski konkurs dla piwowarów. Jesteśmy doceniani także za granicą – jako jedyni z Polski drugi rok z rzędu wygraliśmy złote medale na największym międzynarodowym konkursie piwnym World Beer Award w Londynie (2019, 2020). To, co nas wyróżnia, to niespotykane na co dzień style piwne: barrel ageing, experimental beer, piwa wymrażane, piwa kraftowe z nietypowymi dodatkami – dodaje Anna Kucharska.
Kameralny i stylowy Różany Gaj***
Hotele mogą obecnie przyjmować wyłącznie gości w podróży służbowej. Oznacza to niewielkie wykorzystanie pokoi hotelowych, zwłaszcza że firmy i korporacje rezygnują z delegowania pracowników, a konferencje branżowe i szkolenia praktycznie się nie odbywają. Hotele liczą na jak najszybsze otwarcie podwoi dla każdego turysty i na ożywienie ruchu turystycznego.
Hotelem „z duszą”, mającym prawie 100-letnią historię, jest „Różany Gaj”. Urzeka jego lokalizacja na lesistym wyniesieniu, wprost nad bulwarem nadmorskim. Otoczony pięknymi krzewami róż, zaprasza do spędzenia czasu w kameralnych, ale nowoczesnych wnętrzach. Po remoncie dominują w nich stylowe brązy, omiatane światłem dzięki dużym przeszkleniom, zarówno w restauracji jak i w pokojach. Hotel posiada 39 pokoi i apartamentów, restaurację „Różaną” i strefę relaksu z basenem. W restauracji można zorganizować każdą uroczystość rodzinną, a kawa wypita na otwartym tarasie na czwartym piętrze pozostawi niezapomniane wrażenia.
– Pandemia wymusiła szereg zmian zarówno w naszym funkcjonowaniu, jak i w ofercie. Bardzo mocno przestrzegamy zasady, by osoby z naszej obsługi zachowywały fizyczny dystans od gości. Wymeldowanie może nastąpić całkowicie on-line, w recepcji zostawiamy tylko klucz. Wszelkie przestrzenie ogólnodostępne są stale dezynfekowane. Pokoje po zakończeniu pobytu są ozonowane i zamgławiane – mówi Oktawia Czech z sieci Dobry Hotel, do której należy gdyński obiekt. – Mamy certyfikat Obiekt Bezpieczny Higienicznie, wydawany przez Polską Organizację Turystyczną. Zachęcam do kupna vouchera pobytowego w hotelu jako upominku dla bliskich. Voucher zachowuje ważność aż 12 miesięcy i mogę zapewnić, że pobyt u nas dostarczy niezapomnianych wrażeń i będą Państwo do nas wracać – dodaje Czech.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS