PRZEPIS na jabłka pieczone pod kruszonką
Składniki (4 porcje):
- 4 duże jabłka (twarde)
- 1/2 szklanki rodzynek Kresto
- 1/2 szklanki żurawiny Kresto
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Dodatki:
- 4 duże śliwki
- 1/2 szklanki świeżej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- gałązki rozmarynu do podania
Kruszonka:
- 1/2 szklanki orzechów laskowych Kresto
- 50 g masła (miękkiego)
- 50 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 100 g mąki pszennej
Przygotowanie
- Jabłka umyj, zetnij górę, wydrąż ogryzek. Rodzynki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj.
- Składniki na kruszonkę połącz, przełóż na 10 minut do zamrażalnika.
- Osącz owoce z wody, połącz z miodem, cynamonem i kardamonem.
- Ułóż jabłka w formie do zapiekania. W środek każdego jabłka włóż miks rodzynek i żurawiny. Obok jabłek ułóż połówki śliwek, świeżą żurawinę oraz ścięte wcześniej góry ja … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS