A A+ A++

O cudownych właściwościach buraków wiemy od lat. Już Hipokrates uważał go za rośliny lecznicze. Pomimo, swoich wartości leczniczych i profilaktycznych, dostępności i możliwości wykorzystania wciąż są niedoceniane przez społeczeństwo. Przypomnijmy sobie zatem co buraki mają w sobie i dlaczego warto je spożywać.

  1. Posiadają naturalny barwnik – antocyjany, który ma właściwości antynowotworowe,
  2. Dzięki zawartości tlenku azotu mają zdolność obniżenia ciśnienia tętniczego krwi – rozluźnia on naczynia krwionośne. Wykazano, iż jedna szklanka soku z buraków obniża ciśnienie średnio o 7,7 mm Hg i jest w stanie się utrzymać przez 24h. Dzięki tej właściwości buraki klasyfikowane są do grupy – „legalny doping”. Mięśnie otrzymują więcej tlenu i wartości odżywczych, przez co są w stanie dłużej i lepiej pracować,
  3. Charakteryzują się sporą zawartością kwasu foliowego- szczególnie polecana jest osobom zmęczonym, zabieganym, bez braku energii, cierpiącym na bezsenność. Witamina ta wspomaga proces tworzenia nowych komórek- zalecane więc kobietom, które chcą zatrzymać proces starzenia 😊
  4. Buraki w swoim składzie posiadają betainę. Jest to aminokwas, który działa przeciwzapalnie. Dodatkowo substancja ta wspomaga proces oczyszczania wątroby. Przede wszystkim zapobiega gromadzeniu się w niej tłuszczu,
  5. Odkwaszają organizm dzięki zawartości sodu, wapnia, magnezu i potasu. Zalecane osobom, które spożywają sporą ilość produktów o charakterze kwasotwórczym -mięso, wędliny, cukier, biała mąka, kawa, czarna herbata itd.,
  6. Są źródłem pektyn, które pomagają eliminować ciężkie metale z ciała,
  7. Mają zdolność poprawiania wzroku dzięki sporej zawartości witaminy A i beta- karotenu,
  8. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego wspierają pracę układu pokarmowego – poprawiają metabolizm i pobudzają trawienie. Wspierają proces regularnego wypróżniania. Pomagają w walce z zaparciami,
  9. Poprawiają samopoczucie i nastrój dzięki dużej ilości tryptofanu. Zalecane osobom zmagającym się depresją,
  10. Flawonoidy zawarte w burakach mają właściwości przeciwbakteryjne.

Pamiętajmy, jak to z żywieniem bywa- nie wszystko dla wszystkich. Osoby zmagające się z niskim ciśnieniem, reumatyzmem, kamicą nerkową i dną moczanową powinny unikać buraków.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRuszył 22. Przegląd “Kino na Granicy” – około 50 projekcji online
Następny artykuł24 listopada akcja policji “Bezpieczny motocyklista jesienią”