A A+ A++

Woda z ogórków kiszonych jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Wzmacnia też system obronny organizmu, zawiera sporo witamin z grupy B, witaminę C i sole mineralne. Jednak powodów, by pić wodę z kiszonych ogórków jest o wiele więcej. Sprawdźcie sami!

fot. shutterstock
  1. Pożądane bakterie
  2. Woda z ogórków kiszonych na odporność i urodę i… kaca
  3. Woda z ogórków kiszonych dla sportowców
  4. Woda z ogórków kiszonych na depresję i lęki
  5. Kto nie może pić wody z ogórków kiszonych?
  6. Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach?

Kiszenie, to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Ta metoda przygotowywania przetworów jest szczególnie popularna w przypadku białej kapusty i ogórków. Ogórki kiszone często lądują jako dodatek do niedzielnego obiadu czy jako główny składnik zupy ogórkowej. A co z wodą pozostałą w słoiku po przetworach? Najlepiej i najzdrowiej jest ją wypić. Sok z kiszonych warzyw jest równie ważny jak same warzywa. Woda po ogórkach kiszonych ma wiele właściwości i wartości odżywczych, a bakterie które się w niej znajdują, mogą nas chronić przed wieloma chorobami.

Pożądane bakterie

Zacznijmy od bakterii. Kiszonki swoje prozdrowotne i organoleptyczne właściwości zawdzięczają obecności bakterii fermentacji mlekowej (nazywane probiotycznymi) i ich metabolitom. Można śmiało powiedzieć, że są to pożądane bakterie. Nadają kiszonce nie tylko orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak. Dobrze robią naszym jelitom. Obniżają pH, co stwarza korzystne warunki do rozwoju mikroflory jelitowej, usuwają zbędne produkty przemiany materii, przekształcają prowitaminy w witaminy, wzmacniają odporność i redukują wzdęcia. Takie właściwości wpływają na usprawnienie perystaltyki jelita grubego, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zaparć i ryzyko pojawienia się raka jelita grubego. Chociaż wpływ soku z ogórków na raka żołądka wymaga jeszcze wielu badań, to na podstawie obecnego stanu wiedzy można wywnioskować, że regularne spożywanie sfermentowanego płynu opóźnia rozwój choroby.

Wodę z ogórków kiszonych powinny w szczególności pić osoby po kuracji antybiotykowej. Antybiotyki bowiem mogą powodować zaburzenia w mikroflorze jelitowej i w działaniu przewodu pokarmowego. Dlaczego zdrowie jelit jest takie ważne? Jelita są niczym nasz drugi mózg. Jeśli dbamy o różnorodność żyjących w nich szczepów bakteryjnych, wówczas cały organizm będzie dobrze funkcjonował. Jeśli jelita nie działają prawidłowo, mogą rozwijać się liczne choroby.  Wracając do wody z kiszonych ogórków – ten fermentowany napój przywraca równowagę w jelitach, zapewniając im sprawne funkcjonowanie. Dobroczynne właściwości fermentowanych produktów doceniał już w 76 r. p.n.e. rzymski historyk Pliniusz, który polecał ich podawanie chorym na zapalenie żołądka i jelit.

fot. shutterstock

Woda z ogórków kiszonych na odporność i urodę i… kaca

Woda z ogórków kiszonych jest też cennym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Dzięki czemu sok z kiszonki pity codziennie wzmocni naszą odporność, wspomoże koncentrację, a także doda nam urody, korzystniej wpływając na cerę, włosy i paznokcie. Witamina C zwiększy odporność organizmu, ochroni przed działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za proces starzenia się skóry. Witaminy z grupy B pomagają leczyć choroby skóry, wzmacniają włosy i paznokcie, zapobiegają niedokrwistości, regulują metabolizm, wspomagają trawienie, pozytywnie działają na układ nerwowy i koncentrację. Z kolei zawarta w soku z kiszonek acetylocholina pomaga w regulacji ciśnienia krwi,  poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwolnienie akcji serca.

W wodzie z ogórków kiszonych znajdziemy też skarbnicę minerałów. Potas, który reguluje ciśnienie krwi; magnez wspomagający układ nerwowy i odpornościowy; wapń wpływający na jakość układu kostnego, czy żelazo, które wytwarza hemoglobinę i korzystnie wpływa na odporność.

Woda z ogórków kiszonych zalecana jest także przy dietach odchudzających, a to dlatego, że jest niskokaloryczna i dobrze wpływa na przemianę materii. Kiszonki poprawiają metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Co ciekawe po sok z kiszonek warto sięgnąć po mocno zakrapianej imprezie. Przywraca równowagę elektrolityczną, a dzięki zawartości witaminy C skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i neutralizuje ujemne skutki nadużycia alkoholu.

Woda z ogórków kiszonych dla sportowców

Prawdą jest, że sportowcy mogą czerpać korzyści z wody z ogórków kiszonych ze względu na wysoką zawartość sodu. Kiedy się pocisz, tracisz płyny i elektrolity ‒ w tym sód i potas. Zamiast sztucznego napoju izotonicznego sięgnij po wodę z ogórków kiszonych. Popijając kwaśny napój po treningu nawadniasz organizm, przywracasz równowagę elektrolityczną, dostarczając potasu i sodu utraconych po silnym wysiłku fizycznym. Sfermentowany sok sprawi też, że ustąpią bolesne skurcze mięśni i zakwasy, które pojawiają się po intensywnym wysiłku fizycznym. 

Woda z ogórków kiszonych na depresję i lęki

U niektórych czytelników niemałe zdziwienie może wywołać fakt, że spożywanie wody po ogórkach kiszonych może pomóc zwalczyć chroniczną nieśmiałość. Zespół naukowców z University of Maryland i College of William & Mary in Virginia udowodnił, że probiotyki ze sfermentowanego jedzenia zwiększają produkcję neuroprzekaźników nazywanych GABA, które wywołują efekty podobne do działania leków przeciwlękowych. Zatem po co brać psychotropy jeżeli pod ręką mamy naturalne lekarstwo, które poprawi nasze relacje z otoczeniem?

Po wodę z kiszoncyh ogórków można sięgnąć po intensywnym wysiłku fizycznym, fot. shutterstock

Kto nie może pić wody z ogórków kiszonych?

Kiszonki mają wiele zalet. Zawierają dobroczynne bakterie probiotyczne, wiele cennych witamin i minerałów. Jednakże nie każdy może je spożywać bez ograniczeń. Kiszonki, w tym woda z ogórków kiszonych, zazwyczaj zawierają dużo soli, dlatego powinny na nie uważać osoby borykające się z problemem nadciśnienia oraz z niewydolnością nerek. Na wodę z ogórków kiszonych powinny uważać także pacjenci cierpiący na nietolerancję histaminy. Histamina, powstająca w procesie fermentacji ‒  może wywoływać niepożądane objawy, takie swędzenie skóry, łzawienie oczu, spadek ciśnienia krwi, bóle głowy, a nawet palpitacje serca.

Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach?

Woda po ogórkach kiszonych ma wiele pysznych i zdrowych zastosowań! Sfermentowany sok wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków. Dla uzyskania efektów zdrowotnych można popijać codziennie około ½ szklanki wody z kiszonych ogórków, jednak nie więcej niż 200 ml, bo to grozi sensacjami żołądkowymi.

Sok z kiszonych ogórków można wykorzystać do przygotowywania innych przetworów ‒ kilka łyżek sfermentowanego soku dodajemy do świeżej zalewy, w której będziemy kisić warzywa (także paprykę czy rzodkiewkę). Co ciekawe woda z kiszonych ogórków nadaje się do przyrządzania orzeźwiających koktajli. Wystarczy połączyć ją z kefirem, startym czosnkiem i świeżym koperkiem. Taki napój idealnie nawodni i zregeneruje organizm. Sfermentowany sok możemy też stosować jako marynatę do mięs. Jeśli przed smażeniem czy pieczeniem zalejesz mięso wodą z ogórków kiszonych, to będzie ono bardziej kruche i delikatne. W ten sposób można marynować także śledzie. Woda z ogórków kiszonych można także dodać do chłodnika.

Poniżej prezentujemy przepis na orzeźwiającą zupę, idealną na letnie dni.

Składniki:

Przygotowanie:
Buraki myjemy dokładnie, kroimy razem z liśćmi w drobną kostkę. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Ogórki obieramy i także kroimy. Siekamy koper i szczypior. Do wystudzonej zupy buraczkowej dodajemy śmietanę, kefir lub maślankę, wlewamy wodę z kiszonych ogórków, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i szczypiorek i koperek. Podajemy z jajkiem na twardo.

Kiszonka kiszonce nierówna. Trzeba także zwrócić uwagę na jakość spożywanego produktu. Najzdrowsze są te przyrządzone samodzielnie. Bowiem, to co kupujemy w sklepie może zawierać konserwanty, ocet i inne chemiczne dodatki, które powodują niszczenie pałeczek kwasu mlekowego. Dlatego kupujmy tylko z zaufanych źródeł albo w domowych warunkach spróbujmy zrobić sami.

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. Sandor Ellix Katz; “Sztuka fermentacji. Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu, ziaren, nabiału, strączków i innych produktów”; Wydawnictwo: Vivante;
  2. Alli Hoff Kosik; “Is Pickle Juice Good For You? It Might Be Even More Hydrating Than A Sports Drink”; data dostępu: 2019-08-01
  3. “Is Pickle Juice Good for You?”; data dostępu: 2019-08-01
  4. Wendy Franco, Suzanne Johanningsmeier, Jean Lu, John Demo, Emily Wilson and Lisa Moeller; “Cucumber Fermentation”; data dostępu: 2019-08-01
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSzlagier zbliża się wielkimi krokami. Widzew po 20 latach w końcu zatriumfuje?
Następny artykułTym razem na drogę wbiegł ,,lis''