A A+ A++

Podczas ostatniej sesji Rady Powiatu przedstawiono informacje o stanie rolnictwa w powiecie jędrzejowskim.

Z raportu opracowanego przez Wydział Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa Starostwa Powiatowego wynika, że powiat jędrzejowski ma typowo rolniczy charakter. Powierzchnia gruntów rolnych wynosi 94 tys. 669 ha, z czego grunty orne stanowią 80,5 proc. Struktura powierzchni gospodarstw nie jest specjalnie korzystna, aż 34 proc. stanowią bowiem gospodarstwa o powierzchni od 2,1 do 5 ha, a mające więcej niż 30 ha – zaledwie 3,3 proc.

W powiecie jędrzejowskim rozwija się hodowla drobiu. 117 hodowców specjalizuje się w produkcji brojlerów kurzych, kaczek, gęsi i indyków. Według danych z sierpnia 2020 r. w całym powiecie wyhodowano 11 mln 820 tys. 637 brojlerów, 19 tys. 200 kaczek (ewidentny spadek w porównaniu do 2018 r., wówczas w całym roku było to 76 tys. 400 sztuk), 49 tys. 900 gęsi (w stosunku do 2109 r. spadek z 220 tys. 529 sztuk), 51 tys. indyków.

W stosunku do ubiegłego roku zauważalny jest również nieznaczny spadek pogłowia zwierząt. Na terenie powiatu jędrzejowskiego dominuje produkcja trzody chlewnej, która stanowi 76,2 proc. całej produkcji zwierzęcej (bydło – 23,2 proc.) W 2019 r. wyhodowano 93 tys. 777 sztuk trzody chlewnej, a w 2020 – 90 tys. 056 sztuk. W przypadku bydła zauważalny jest spadek pogłowia z 29 tys. 029 sztuk w 2019, do 27 tys. 411 sztuk w 2020 r. Hodowla owiec i kóz utrzymuje się na tym samym poziomie (owce: 2019 – 524, 2020 – 546 sztuk; kozy: 2019 – 127, 2020 – 140 sztuk).

Z przedstawionej informacji wynika, że w ostatnich latach w produkcji trzody chlewnej obserwuje się spadek liczby utrzymywanych loch. Prosięta kupowane głównie w Holandii i Danii. Natomiast w produkcji bydła zauważalny jest spadek ilości krów mlecznych na rzecz cieląt do opasu.

Podano również ceny skupu żywca w powiecie (na podstawie danych z Świętokrzyskiej Izby Rolniczej). Są one następujące: tucznik: 4,10-4,30 zł/kg (2019 r. – 6 zł/kg), warchlak: 235 zł/szt. (2019 r. – 330 zł/szt.), brojler kurzy: 3,40 zł/kg ( 2019 r. – 3,37 zł/ kg.), jałówka: 7-7,50 zł/kg (2019 r. – 5,80-8,00 zł/kg), buhaj: 7-8 zł/kg (2019 r. – 7,30-8 zł/kg), krowa: 3-5 zł/kg (2019 r. – 3,30-5,30 zł/kg).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW Katowicach-Zawodziu zostały wolne mieszkania. KTBS robi drugi nabór na lokale
Następny artykułŻYĆ Z PASJĄ – COVERY FILIPA KUROSA