oprac. Katarzyna Gileta
18-11-2020 (13:27)
Przed laty kapusta z grochem była symbolem płodności i dobrobytu Dlatego też tego dania nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole.
Oceń jako pierwszy:
123RF
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty (odciśniętej z nadmiaru soku)
- 1 szklanka suchego grochu (łuskanego)
- 2 kapelusze suszonych grzybów
- 1 szklanka mleka
- 1 duża cebula
- olej
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- gałązka suchego cząbru
- liść laurowy
Przepis
- Namoczone w mleku i wodzie (pół na pół) suszone grzyby ugotować do miękkości, od czasu do czasu uzupełniając płyn, który paruje. Odcedzić na sicie, pokroić w paski, wywar odstawić.
- Opłukany groch zalać letnią wodą, dodać szczyptę soli, gałązkę cząbru, gotować do miękkości na średnim ogniu.
- Kapustę, gdy trzeba, rozdrobnić, zalać dużą ilością wody, zagotować, dodać liść laurowy, gotować na niewielkim ogniu przez kwadrans.Odcedzić na sicie, liść odrzucić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, oprószyć mąką, zasmażyć, często mieszając, aż nabierze złocistego koloru.
- Rozprowadzić wywarem z grzybów, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.
- Do sosu dodać kapustę, grzyby i groch (cząber odrzucić).
- Składniki wymieszać, trzymać na niewielkim ogniu przez 15 minut. Gdy trzeba, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kapusta z grochem i grzybami
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem. Duża porcja pyszności
-
Muszle zapiekane z jagnięcym ragout i parmezanem. Danie na rozgrzanie
-
Kruche obwarzanki z piwnego ciasta
-
Karczek przekładany kapustą
-
Carmelitas z Nutellą i karmelem
-
Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Flaczki z boczniakow
-
Kalafior smażony w mące z ciecierzycy
-
Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią
-
Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią
-
Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana
-
Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska
Zobacz więcej: Wigilia
-
Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa
-
Zielone uszka do wigilijnego barszczu
-
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
-
Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym
-
Karp w sosie cebulowym
-
Świąteczne grzybki
Zobacz więcej: Bigos
-
Bigos z winem i śliwkami. Pachnie wędzonką i przyprawami
-
Pieczona kapusta. Alternatywa dla klasycznego bigosu
-
Bigos z pieczarkami
-
Bigos po szwedzku
-
Bigos z młodej kapusty. Najlepszy przepis
-
Bigos staropolski
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
-
Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad
-
Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
-
Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
-
Placki z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną
-
Góralska kwaśnica
-
Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak
-
Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Kuchnia polska w nowej odsłonie
-
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Sekret to ciasto
-
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu
Zobacz więcej: Grzyby
-
Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna
-
Wigilijna zupa grzybowa. Najprostszy przepis
-
Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni
-
Zupa grzybowa Ewy Wachowicz. Podaj zamiast barszczu
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS