A A+ A++

oprac. Katarzyna Gileta

18-11-2020 (13:27)

Przed laty kapusta z grochem była symbolem płodności i dobrobytu Dlatego też tego dania nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole.

Oceń jako pierwszy:

Kapusta z grochem i grzybami

123RF

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty (odciśniętej z nadmiaru soku)
  • 1 szklanka suchego grochu (łuskanego)
  • 2 kapelusze suszonych grzybów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • gałązka suchego cząbru
  • liść laurowy

Przepis

  • Namoczone w mleku i wodzie (pół na pół) suszone grzyby ugotować do miękkości, od czasu do czasu uzupełniając płyn, który paruje. Odcedzić na sicie, pokroić w paski, wywar odstawić.
  • Opłukany groch zalać letnią wodą, dodać szczyptę soli, gałązkę cząbru, gotować do miękkości na średnim ogniu.
  • Kapustę, gdy trzeba, rozdrobnić, zalać dużą ilością wody, zagotować, dodać liść laurowy, gotować na niewielkim ogniu przez kwadrans.Odcedzić na sicie, liść odrzucić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, oprószyć mąką, zasmażyć, często mieszając, aż nabierze złocistego koloru.
  • Rozprowadzić wywarem z grzybów, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.
  • Do sosu dodać kapustę, grzyby i groch (cząber odrzucić).
  • Składniki wymieszać, trzymać na niewielkim ogniu przez 15 minut. Gdy trzeba, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kapusta z grochem i grzybami

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem. Duża porcja pyszności

    Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem. Duża porcja pyszności

  • Muszle zapiekane z jagnięcym ragout i parmezanem. Danie na rozgrzanie

    Muszle zapiekane z jagnięcym ragout i parmezanem. Danie na rozgrzanie

  • Kruche obwarzanki z piwnego ciasta

    Kruche obwarzanki z piwnego ciasta

  • Karczek przekładany kapustą

    Karczek przekładany kapustą

  • Carmelitas z Nutellą i karmelem

    Carmelitas z Nutellą i karmelem

  • Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta

    Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta

holderName

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • flaczki z boczniaków

    Flaczki z boczniakow

  • Kalafior smażony w mące z ciecierzycy

    Kalafior smażony w mące z ciecierzycy

  • Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią

    Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią

  • Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią

    Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią

  • Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana

    Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana

  • Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska

    Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska

Zobacz więcej: Wigilia

  • Moczka - aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

    Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

  • Zielone uszka do wigilijnego barszczu

    Zielone uszka do wigilijnego barszczu

  • Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

    Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

  • Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

    Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

  • Karp w sosie cebulowym

    Karp w sosie cebulowym

  • Świąteczne grzybki

    Świąteczne grzybki

Zobacz więcej: Bigos

  • Bigos z winem i śliwkami. Pachnie wędzonką i przyprawami

    Bigos z winem i śliwkami. Pachnie wędzonką i przyprawami

  • Pieczona kapusta. Alternatywa dla klasycznego bigosu

    Pieczona kapusta. Alternatywa dla klasycznego bigosu

  • Bigos z pieczarkami

    Bigos z pieczarkami

  • Bigos po szwedzku

    Bigos po szwedzku

  • Bigos z młodej kapusty

    Bigos z młodej kapusty. Najlepszy przepis

  • Bigos staropolski

    Bigos staropolski

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

    Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

  • Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

    Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

  • Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

    Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

  • Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

    Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

  • Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

    Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

    Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

  • Placki z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną

    Placki z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną

  • Góralska kwaśnica

    Góralska kwaśnica

  • Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak

    Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak

  • OLYMP

    Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Kuchnia polska w nowej odsłonie

  • Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Sekret to ciasto

    Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Sekret to ciasto

  • Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu

    Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu

Zobacz więcej: Grzyby

  • Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna

    Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna

  • Creamy Mushroom Soup

    Wigilijna zupa grzybowa. Najprostszy przepis

  • Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni

    Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni

  • fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Zupa grzybowa Ewy Wachowicz. Podaj zamiast barszczu

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPaństwa mają obowiązek chronić mniejszości chrześcijańskie
Następny artykułLublin. Krwawa kłótnia współlokatorów. Kilka razy dźgnął nożem 25-latka