oprac. Katarzyna Gileta
19-11-2020 (11:21)
Jesienią w naszych kuchniach królują grzyby. Możemy z nich przyrządzić wiele doskonałych dań. jednym z pomysłów jest aromatyczna, esencjonalna i rozgrzewająca zupa ze świeżych maślaków. Palce lizać!
3.0
(2 głosy)
123RF
Składniki
- 0,5 kg obranych maślaków
- 2-3 ziemniaki
- 1,5 litra rosołu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 30 proc.
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Przepis
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W garnku o grubszym dnie rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Grzyby pokrój w paski i dodaj do garnka, dopraw sola i pieprzem, duś przez kilka minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do grzybów.
- Do garnka wlej rosół i gotuj przez ok. 20-25 minut.
- Wlej śmietankę. Zagotuj. Zupę podawaj z natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS