A A+ A++

oprac. Katarzyna Gileta

19-11-2020 (11:21)

Jesienią w naszych kuchniach królują grzyby. Możemy z nich przyrządzić wiele doskonałych dań. jednym z pomysłów jest aromatyczna, esencjonalna i rozgrzewająca zupa ze świeżych maślaków. Palce lizać!

3.0

(2 głosy)

123RF

Składniki

  • 0,5 kg obranych maślaków
  • 2-3 ziemniaki
  • 1,5 litra rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Przepis

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • W garnku o grubszym dnie rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
  • Grzyby pokrój w paski i dodaj do garnka, dopraw sola i pieprzem, duś przez kilka minut.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do grzybów.
  • Do garnka wlej rosół i gotuj przez ok. 20-25 minut.
  • Wlej śmietankę. Zagotuj. Zupę podawaj z natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKlub HDK przy KM PSP w Krośnie apeluje o oddawanie krwi wszystkich grup
Następny artykuł23 975 nowych zakażeń koronawirusem; zmarło 637 osób – najwięcej od początku epidemii