oprac. Katarzyna Gileta
wczoraj (10:50)
Najważniejszym elementem każdej zupy rybnej jest wywar, który przygotowujemy z resztek ryb (ości, kręgosłup, głowa, płetwy) i warzyw. Wywar gotujemy krótko, maksymalnie godzinę, bo inaczej zrobi się gorzki.
4.0
(4 głosy)
123RF
Składniki
- 1 karp około 1 kg
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 20 dkg pietruszki, marchewki, selera
- 1 łyżeczka octu
- 1 liść laurowy
- sól, biały pieprz
Przepis
- Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę.
- Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić.
- Do czystego wywaru dodać obrane i pokrojone w słupki warzywa, gotować powoli 30 minut.
- Do wywaru dodać poporcjowany rybę, przyprawić i gotować powoli około 5 minut.
- Zupę zakwasić octem i zagęścić białą zasmażką przygotowaną z masła i mąki.
- Podawać z grzankami ze słodkiej bułki, posypać zieleniną.
Przepis dodał użytkownik justina222
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Wigilijna zupa z karpia. Sprawdzony przepis
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
Zobacz więcej: Wigilia
-
Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa
-
Zielone uszka do wigilijnego barszczu
-
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
-
Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym
-
Karp w sosie cebulowym
-
Świąteczne grzybki
Zobacz więcej: Zupy
-
Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody
-
Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami
-
Zupa rybna innaczej
-
Zupa rybna Kamczacka
-
Zupa rybna Halaszle
-
Błyskawiczna tania zupa rybna
-
Zupa rybna
-
Coraz bliżej święta, czyli zupa rybna z makaronem
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Domowe łazanki
Zobacz więcej: Karp
-
Zupa bożonarodzeniowa z karpia
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Karp w sosie cebulowym
-
Karp z warzywami
-
Karp z rodzynkami
-
Karp pieczony w białym winie
-
Flaczki z boczniakow
-
Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona
-
Żur wigilijny
-
Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego
-
Soczewicowa pasta kanapkowa
-
Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny
-
Surówka z marchewki i kolendry
-
Pieczone frytki z marchewki. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
-
Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie
-
Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser
-
Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych
Zobacz więcej: Seler
-
Domowy majonez w wersji light. Nie tylko do sałatki
-
Gnocchi i ragù z kaczki. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
-
Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera
-
Galaretka z drobiu
-
Błyskawiczna sałatka z selerem konserwowym. Hit na każdej domówce
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS