A A+ A++

Obawiacie się, że nigdy nie uda się wam zaaranżować stołu tak efektownie, jak robią to zawodowi styliści? Otóż nie macie racji. Musicie tylko odkryć zasady, jakimi kierują się profesjonaliści, dobierając elementy stołowej kompozycji. Gdy już je poznacie, stworzycie wspaniałe nakrycie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Autor: housemarket.pl 18 listopada 2020 10:52

Tajemnica przyciągających wzrok aranżacji stołu tkwi przede wszystkim w ich oryginalności i różnorodności. Rzadko pojawiają się w nich naczynia o identycznych formach, ozdobione jednakowymi motywami dekoracyjnymi i utrzymane w jednakowej kolorystyce. Styliści na ogół komponują nakrycie z elementów, które nie pochodzą z jednego kompletu. To pierwsza i najważniejsza zasada, jakiej się trzymają! Oczywiście osoby bez doświadczenia dekoratorskiego, wybierając poszczególne naczynia z oferty wielu producentów, mogą łatwo popełnić omyłkę. Okaże się bowiem, że nie wszystko do siebie idealnie pasuje. Aby tego uniknąć, warto zainteresować się liniami wzorczymi, które składają się z elementów różniących się kształtem, wzorami i kolorami, ale spójnych pod względem stylu.

Taką właśnie zastawę stołową proponuje holenderskie firmy HKliving i Urban Nature Culture. W kolekcji tej drugiej znajdziemy zaprojektowane z ogromnym wyczuciem estetycznym talerze, miski, filiżanki, spodki, półmiski, patery, dzbanki i sztućce do serwowania potraw. Jedne są pokryte jednolitym szkliwem, a inne ozdobione ornamentami: uproszczonymi motywami roślinnymi, plamami i kółkami, zygzakami i kompozycjami geometrycznymi lub abstrakcyjnymi.

Różnorodność panuje również wśród barw; pojawiają się zarówno pastelowe odcienie i biel, jak też wyraziste zielenie i czerń. Zestawione razem, tworzą paletę harmonijną, chociaż bardzo urozmaiconą. Kolorystykę dodatkowo ożywiają akcenty złota. Złocone są ucha filiżanek, obwódki na rantach talerzy albo i całe powierzchnie półmisków i sztućców. Gdy te złote dodatki pojawią się na stole, nakrycie nabierze uroczystego charakteru, odpowiedniego na świąteczny obiad albo proszoną kolację.

Podczas zwykłego posiłku można z nich zrezygnować i podać jedzenie na drewnianym półmisku, mniej szykownym, ale równie efektownym. Tym sposobem uniknie się kupowania podwójnej zastawy – jednej na co dzień, a drugiej na wyjątkowe okazje. Kompletowanie nakrycia stołu z pojedynczych elementów z kolekcji Urban Nature Culture czy 70’ HKliving ma jeszcze inną, trudną do przecenienia zaletę – nie trzeba tego robić od razu, tylko rozłożyć w czasie. Można też podsunąć bliskiej osobie pomysł, żeby podarowała nam w prezencie miskę, dwie filiżanki czy inne naczynie, jakiego jeszcze nie mamy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoniec technologii 3G w Polsce. Nadajniki zaczną znikać już w przyszłym roku
Następny artykułUrząd pracy ma jeszcze pieniądze. Kto może się zgłosić?