PRZEPIS na podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią
Składniki (4 porcje):
Podpłomyki
- 150 g mąki pszennej + do podsypywania
- 125 ml gorącej wody Mama i ja
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatki:
- 1 średnia cukinia
- 2 awokado
- 2 pomidory
- 1/2 średniej cebuli, np. czerwonej
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy bądź oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 jajka
- 2 serki typu oscypek
- sól, pieprz
- garść ulubionych ziół (np. kolendra, natka pietruszki, bazylia, koperek)
Przygotowanie
- Przy pomocy widelca łączymy składniki na podpłomyki. Następnie ciasto wyrabiamy 1–2 minuty ręką, a następnie przykrywamy ściereczką.
- Obrane awokado kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do awokado. Czosnek obieramy, ścieramy i wraz z oliwą lub olejem dokładamy do warzyw. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Oscypka kroimy w cienkie plasterki.
- Ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS