A A+ A++

Wypryski, wypadanie włosów, słabe lub zdeformowane paznokcie to tylko niektóre z objawów niedoboru cynku. To powszechny problem. Na świecie jedna trzecia populacji cierpi z tego powodu.

 Cynk ma ogromne znaczenie dla układu odpornościowego i procesów metabolicznych, jest pierwiastkiem niezbędnym do wzrostu i podziału komórek.

Cynk odgrywa ogromną rolę w ochronie przed wirusami, ponieważ wiąże się z nimi w taki sposób, że uniemożliwia im przedostanie się do komórek. Badania przeprowadzone w 2010 roku w Holandii potwierdziły, że cynk może utrudniać replikację niektórym wirusom (również koronawirusom).

Kruche, łamliwe paznokcie, wypadające włosy i trudno gojące się rany mogą świadczyć o niedoborze cynku. Braki tego pierwiastka mogą wywołać też osłabienie węchu i smaku.

Aby uzupełnić poziom cynku w organizmie, najlepiej jest wzbogacić swoją dietę w produkty o dużej zawartości tego pierwiastka. Gdzie znajdziemy cynk?

Będą to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, ryby, ostrygi, małże, wątroba wieprzowa. W mniejszym stopniu cynk znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak: nasiona słonecznika, dyni, kiełki pszenicy i otręby pszenne, czosnek, cebula.

Uzupełniając cynk poprzez wprowadzenie do diety tych produktów nie musimy obawiać się przedawkowania. W przypadku stosowania suplementów nie należy przekraczać zalecanych dawek.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLegislacja czasów COVID – prawodawca racjonalny, chaotyczny czy dialektyczny? [OPINIA]
Następny artykułTrochę historii. Kamień węgielny pod budowę basenu w Kartuzach.