Kolaż zdjęć: rogal z Trafik Jedzenie i Przyjaciele; Zawijaski marcińskie z białym makiem, miodem i orzechami z Cup & Cakes.
10.11.2020 r.
Obchody Święta Niepodległości to nie tylko parady, które w tym roku przeniesione są do świata wirtualnego, i podniosły, patriotyczny nastrój. To także słodkie kulinaria oraz tradycyjne potrawy z gęsi.
Z listopadowym świętem najbardziej kojarzone są rogale świętomarcińskie. To rogale z nadzieniem z białego maku i orzechów pieczone w Poznaniu i niektórych rejonach Wielkopolski na Dzień Świętego Marcina, który przypada 11 listopada. Tradycja ich wypieku sięga drugiej połowy XIX wieku. Dziś kojarzona jest nie tylko ze świętym Marcinem, ale i ze Świętem Niepodległości, a poznańskie rogale podbiły cały kraj.
Jednak nie wszystkie rogale z białym makiem mogą nosić dumną nazwę świętomarcińskich. Aby używać tej nazwy, cukiernie muszą uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
W Polsce na urodziny Niepodległej wypiekane są przeróżne słodkości, mniej lub bardziej inspirowane tymi poznańskimi.
Gdzie zatem w Gdyni kupimy na wynos rogale z białym makiem i inne świąteczne słodkości?
Listę przygotował Szlak Kulinarny Centrum Gdyni:
1. Trafik Jedzenie i Przyjaciele
2. Restauracja hotelu COURTYARD BY MARRIOTT GDYNIA WATERFRONT
3. Cup & Cakes
4. Ciuciubabka Cafe
5. Lavenda Cafe&Galeria
6. Zielony Rower
7. Słony Karmel
8. Atelier Smaku – wegańskie, bezglutenowe rogale
9. Coffee Shop Happy People
10. Rosse Rosse
11. Kultura Smaku Thelikatesy
12. Cukiernia Justynka
Gęsina na świętego Marcina
Mniej słodkim, lecz równie pożywnym przysmakiem kojarzonym ze świętomarcińską tradycją jest gęsina. „Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna” – mówi staropolskie przysłowie. Ponoć właśnie w listopadzie gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze i tylko jesienią można kupić świeżą gęś. W pozostałych miesiącach roku już tylko mrożoną.
Polska gęsiną stoi. Jesteśmy największym producentem to mięsa w Europie, jednak sami mało go zjadamy. Ponad 96% polskiej gęsiny trafia na eksport. A szkoda, bo uznawana jest za najzdrowszą. Mimo że wysoko kaloryczna, to ma bardzo korzystny skład tłuszczowy, który zawiera znacznie więcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych. Ma też wysoką zawartość białka.
Jutro będzie zatem okazja nadrobić gęsie zaległości i kupić na wynos potrawy z gęsiny w wybranych gdyńskich restauracjach:
Oberża 86 – zupa brukwiowa na gęsinie; noga z gęsi z modrą kapustą i sosem żurawinowym,
Taverna Zante i Cozzi Ristorante – konfitowane udo z gęsi podane z pieczonym ziemniakiem i rozmarynem, pesto z czerwonej kapusty, sos z nutą wędzonej śliwki,
Crudo Gdynia – pierogi z gęsi z sosem żurawinowym; udko z gęsi, puree ziemniaczane, gratine z buraków, sos z piwa porter,
Zielony Rower – udko z gęsi, domowe kluski śląskie, modra kapusta, krem z ziemniaka,
Osteria Fino – domowy makaron z szarpaną gęsią; gęsi żurek z pstrągiem wędzonym; gęsi smalec,
Tłusta Kaczka – krupnik na gęsinie.
Adresy wszystkich gdyńskich cukierni i restauracji serwujących na 11 listopada rogale i gęsinę dostępne są na stronie www.kulinarnagdynia.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS