A A+ A++

Kuchnia Kujaw obfituje w zupy regionalne. Kontrowersyjną czerninę, szczawiową, zupę kwas, owocową wigilijną, muskę, krupnik kujawski czy żur. Ja mam dwie ulubione. Szczawiową i szabloka z zacierkami. Ta ostatnia jest niezwykłą zupą fasolową. Na Kujawach fasolę nazywa się szablokiem. Używana jest do gulaszy, pasztetów i właśnie zup. Podawana z zacierkami najczęściej wykonanymi z mąki żytniej. Zagęszczana zasmażką i doprawiana octem. Ten ostatni składnik powoduje, że zupa ma wyjątkowy smak.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł[Zamówienie Publiczne] Zakup i dostawa nowej koparko-ładowarki kołowej
Następny artykułSzymon Kuś: Nasz cel? Awans do A klasy