A A+ A++

Naleśniki według Magdy Gessler

W przepisie restauratorki obok mleka znalazła się gazowana woda. Nie każdy wie, że dwutlenek węgla zawarty w wodzie napowietrza ciasto i sprawia, że naleśniki są puszyste. Aby przygotować je w tej wersji potrzebne będą:

1,5 szklanki wody gazowanej

1,5 szklanki tłustego mleka

szczypta soli i szczypta cukru

Jak przygotować idealne naleśniki. Kulinarny przewodnik

Jajka należy ubić mikserem na najwyższych obrotach wraz z solą i cukrem na gładką masę. Następnie dodać do nich mleko i wodę. Wymieszać do połączenia składników.

Dodatkowo, by zapewnić naleśnikom lekkość, warto pamiętać o skrupulatnym przesianiu mąki. Następnie dodajemy do niej wymieszane mokre składniki. Miksujemy, by całość połączyła się na jednolitą, pozbawioną grudek, masę. Odstawiamy ciasto na około 15 minut, pozwalając glutenowi zawartemu w mące, by związał składniki.

Rozgrzewamy patelnię i na jej powierzchni rozsmarowujemy za pomocą ręcznika kuchennego kilka kropli oleju. Niektórzy wykorzystują w tym celu kawałek słoniny ze skórą.

Chochelką nabieramy ciasta i rozprowadzamy pewnym ruchem po powierzchni patelni. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, naleśnik przerzucamy na drugą stronę. Powinien być złocisty i dobrze wysmażony. Po upływie minuty naleśnik można zdjąć z patelni.

Tak przygotowane naleśniki można dowolnie faszerować – ten przepis sprawdzi się zarówno w słodkiej, śniadaniowej odsłonie, jak i obiadowej – wytrawnej.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł2 tys. zł do wygrania w konkursie na projekt dla Parku Kultury
Następny artykułSejny: 52 nowe przypadki zakażenia koronawirusem przez weekend, 20 chorych w szpitalu