oprac. Katarzyna Gileta
3 godziny temu
Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami to smaczny sposób na sycącą i rozgrzewającą zupę. Będzie doskonała na jesienne i zimowe chłody. Jak przygotować barszcz czerwony z ziemniakami? Zobaczcie nasz przepis.
2.7
(7 głosów)
123RF
Składniki
- 80 dag buraków
- pęczek włoszczyzny
- kawałek mięsa na rosół lub porcja rosołowa
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- majeranek
- szklanka śmietany 18 proc.
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Ziemniaki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 20 dkg boczku
- 1 cebula
- sól
- 2 łyżki śmietany
Przepis
- Ugotować wywar z mięsa, włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu, przecedzić.
- Buraczki obrać, zetrzeć na tarce i gotować w wywarze przez 40 minut.
- Doprawić solą i pieprzem, majerankiem, wlać ocet i gotować jeszcze chwilę.
- Do śmietany wlać chochlę barszczu oraz mąkę, a następnie wymieszać tak, by nie pozostawić grudek. Wlać do garnka z zupą.
- Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Na patelni podsmażyć boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki utłuc ze śmietaną, dodać usmażony boczek z cebulą. Wymieszać.
- Tak przygotowane ziemniaki podawać z barszczem.
*Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Barszcz czerwony z ziemniakami
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
Zobacz więcej: Zupy
-
Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody
-
Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Domowe łazanki
Zobacz więcej: Boczek
-
Pasztet z królika z jadalnymi kasztanami
-
Roladki wołowe z rusztu. Mięso wyjdzie soczyste i miękkie
-
Berner Roesti – placek ziemniaczany
-
Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem
-
Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki
Zobacz więcej: Buraki
-
Orkiszowa tarta żółtymi burakami i fetą. Kolacja na przednówku
-
Lekka sałatka z burakiem i fetą. Proste składniki, wielki efekt
-
Domowy syrop różany. Pyszny i naturalny dodatek do deserów i herbaty
-
Kociołek pełen pyszności. Barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz
-
Barszcz ukraiński jak sprzed lat. Pożywny i smaczny
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
-
Gołąbki inne niż wszystkie. Zamiast mięsa dodaj ziemniaki
-
Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego
-
Pieczone ziemniaczki w ziołowej posypce. Pyszny dodatek do obiadu
-
Pieczone ziemniaki z kminkiem
-
Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób te pyszne kotlety
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS