A A+ A++

Bartek Kieżun

05-11-2020 (12:22)

Lahmacun, zwany też turecką pizzą, to rodzaj cienkiego drożdżowego placka z pysznym farszem. Zobaczcie, jak przygotować ten przysmak. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Bartka Kieżuna “Stambuł do zjedzenia”.

5.0

(3 głosy)

Placek drożdżowy z jagnięciną i pietruszką

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli

Farsz:

  • 350 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 2 żółte cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Długa zielona papryka
  • Łyżeczka pul biber
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Garść posiekanej natki
  • Sól

Do podania:

  • Ćwiartki cytryny
  • Natka pietruszki do posypania

Przepis

  • Suche składniki wsypujemy do miski. W środek wlewamy wodę i zaczynając od środka miski, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrastania (w misce szczelnie przykrytej folią) na 40 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie wyrabiamy ponownie, formujemy wałek, dzielimy go na 5 części i znów odstawiamy do wyrastania.
  • Tym razem ciasto przykrywamy serwetką i czekamy 20 minut.
  • W drugiej misce łączymy mięso i koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i paprykę.
  • Dodajemy połowę natki. Doprawiamy solą, wędzoną papryką i pul biber. Dokładnie mieszamy.
  • Wałkujemy ciasto na niezbyt grube placki, łyżką nakładamy cienką warstwę farszu i pieczemy w 200 st. C około 15 minut.
  • Boki ciasta powinny zrobić się złote. Przed podaniem posypujemy pietruszką i skrapiamy cytryną.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna “Stambuł do zjedzenia”

 Materiały prasowe

(Materiały prasowe)

Placek drożdżowy z jagnięciną i pietruszką

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

    Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • Zupa z zielonej soczewicy

    Zupa z zielonej soczewicy

holderName

  • Orientalne kotlety rybne. Podaj z ulubioną surówką

    Orientalne kotlety rybne. Podaj z ulubioną surówką

  • Łosoś w azjatyckim stylu

    Łosoś asian style

  • Curry z kalafiorem i cukinią. Obiad w azjatykim stylu

    Curry z kalafiorem i cukinią. Obiad w azjatykim stylu

  • Dieta w chorobie Hashimoto. Krewetki błyskawiczne z kiełkami

    Dieta w chorobie Hashimoto. Krewetki błyskawiczne z kiełkami

  • Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów

    Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów

  • Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi

    Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi

  • Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak

    Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak

  • Faszerowana dynia. Słodki smak jesieni

    Faszerowana dynia. Słodki smak jesieni

  • Serowe founde z boczkiem i warzywami. W sam raz na imprezę

    Serowe founde z boczkiem i warzywami. W sam raz na imprezę

  • Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu

    Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu

  • Pizza z białym sosem i frankfurterki. Domowe ciasto i pyszne dodatki

    Pizza z białym sosem i frankfurterki. Domowe ciasto i pyszne dodatki

  • Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników

    Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

    Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

    Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

    Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

  • Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

    Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

  • Podudzia z kurczaka po grecku. Szybki sposób na pyszny obiad

    Podudzia z kurczaka po grecku. Szybki sposób na pyszny obiad

  • Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

    Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

  • Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie

    Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie

Zobacz więcej: Papryka

  • Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą

    Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą

  • Masło czosnkowe - masło z grillowanym czosnkiem i papryką

    Masło czosnkowe – masło z grillowanym czosnkiem i papryką

  • Wigilijna papryka faszerowana

    Wigilijna papryka faszerowana

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami

  • Ryż z mięsem mielonym i warzywami

    Ryż z mięsem mielonym i warzywami

  • Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać

    Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać

Zobacz więcej: Cytryna

  • Nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Jak ją przygotować?

    Nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Jak ją przygotować?

  • Jak zrobić lemoniadę? Najprotszy przepis z trzech składników

    Jak zrobić lemoniadę? Najprotszy przepis z trzech składników

  • Domowy napój izpotoniczny. Jak go zrobić?

    Domowy napój izotoniczny. Jak go zrobić?

  • Fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Ciasto cytrynowe. Aromatyczne, wilgotne, pyszne

  • Płatki róży ucierane z cukrem. Aromatyczna konfitura

    Płatki róży ucierane z cukrem. Aromatyczna konfitura

  • Domowy syrop daktylowy. Naturalna słodycz

    Domowy syrop daktylowy. Naturalna słodycz

Zobacz więcej: Mąka

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

  • Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

    Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

  • Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

    Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

  • Mini pączki z serków homogenizowanych

    Mini pączki z serków homogenizowanych

  • Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNowa Toyota Yaris imponuje napędem. Różnice z poprzednikiem kolosalne
Następny artykułLokalna firma zmodernizuje monitoring we Wschowie