Bartek Kieżun
05-11-2020 (12:22)
Lahmacun, zwany też turecką pizzą, to rodzaj cienkiego drożdżowego placka z pysznym farszem. Zobaczcie, jak przygotować ten przysmak. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Bartka Kieżuna “Stambuł do zjedzenia”.
5.0
(3 głosy)
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- Łyżeczka cukru
- Łyżeczka soli
Farsz:
- 350 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 2 żółte cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- Długa zielona papryka
- Łyżeczka pul biber
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Garść posiekanej natki
- Sól
Do podania:
- Ćwiartki cytryny
- Natka pietruszki do posypania
Przepis
- Suche składniki wsypujemy do miski. W środek wlewamy wodę i zaczynając od środka miski, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrastania (w misce szczelnie przykrytej folią) na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wyrabiamy ponownie, formujemy wałek, dzielimy go na 5 części i znów odstawiamy do wyrastania.
- Tym razem ciasto przykrywamy serwetką i czekamy 20 minut.
- W drugiej misce łączymy mięso i koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i paprykę.
- Dodajemy połowę natki. Doprawiamy solą, wędzoną papryką i pul biber. Dokładnie mieszamy.
- Wałkujemy ciasto na niezbyt grube placki, łyżką nakładamy cienką warstwę farszu i pieczemy w 200 st. C około 15 minut.
- Boki ciasta powinny zrobić się złote. Przed podaniem posypujemy pietruszką i skrapiamy cytryną.
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna “Stambuł do zjedzenia”
Materiały prasowe
(Materiały prasowe)
Placek drożdżowy z jagnięciną i pietruszką
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Orientalne kotlety rybne. Podaj z ulubioną surówką
-
Łosoś asian style
-
Curry z kalafiorem i cukinią. Obiad w azjatykim stylu
-
Dieta w chorobie Hashimoto. Krewetki błyskawiczne z kiełkami
-
Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów
-
Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi
-
Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak
-
Faszerowana dynia. Słodki smak jesieni
-
Serowe founde z boczkiem i warzywami. W sam raz na imprezę
-
Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu
-
Pizza z białym sosem i frankfurterki. Domowe ciasto i pyszne dodatki
-
Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
-
Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad
-
Podudzia z kurczaka po grecku. Szybki sposób na pyszny obiad
-
Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso
-
Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie
Zobacz więcej: Papryka
-
Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą
-
Masło czosnkowe – masło z grillowanym czosnkiem i papryką
-
Wigilijna papryka faszerowana
-
Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami
-
Ryż z mięsem mielonym i warzywami
-
Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać
Zobacz więcej: Cytryna
-
Nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Jak ją przygotować?
-
Jak zrobić lemoniadę? Najprotszy przepis z trzech składników
-
Domowy napój izotoniczny. Jak go zrobić?
-
Ciasto cytrynowe. Aromatyczne, wilgotne, pyszne
-
Płatki róży ucierane z cukrem. Aromatyczna konfitura
-
Domowy syrop daktylowy. Naturalna słodycz
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS